Villamosmérnökből még ferencrendi szerzetes is lehet

BME körkép 2024.04.02. Kákóczki Ádám
A Simonyi Konferencián kiderült: tervezhet-e űrhajót az A.I., hogyan szimatolnak vizet a Holdon, valamint az is, hogy miképp adhatjuk el diplomamunkánkat 150 országban. Mindemellett az sem kérdés többé, hogy „a villamosmérnökből minden lehet”.

 

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg – az ország azon legnagyobb szakmai rendezvényét, amelyet kizárólag diákok szerveznek, azaz – a Simonyi Konferenciát. A világűr és a mesterséges intelligencia témájában huszonegy előadást hallgatott meg a közel ezer regisztrált látogató.

A villanykari dékán, Charaf Hassan, köszöntötte az egybegyűlteket március 19-én, fél egykor, az I épületben. Őt követte Balog Péter, az esemény főszponzora, azaz a Robert Bosch Kft., nevében. Ezután Dr. Csurgayné Gereben Ildikó mesélt el egy nem hétköznapi, de valós történetet, ami a kétezres évek elején történt. A professzor asszony férje, Csurgay Árpád, elméleti villamosságtan órán kijelentette „a villamosmérnökből minden lehet”. Hozzátette:

„Még a KFKI (Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézet) is szívesebben vesz fel villamosmérnököt egy állásra, mint fizikust, mert jók a fizikai, matematikai alapjaik”.

Egy számos hangszeren játszó, nagykanizsai diák is hallgatta az előadást, amin ezek elhangoztak. A diák azonban a diplomamunka védések után szervezett összejövetelen az osztálytársai és tanárai előtt bejelentette, hogy nem folytatja tovább a mérnöki pályát, „bevonul ferencesnek”. A Zeneakadémián PhD-t szerzett, elvégezte a teológiát és a noviciátust. Évekre rá Csurgay és Csurgayné a szécsényi ferences kolostorban látogatták meg a mérnök-szerzetest. Ekkor hangzott el a mondat, a professzor úrnak címezve: „látja, a villamosmérnökből még ferencrendi szerzetes is lehet”.

„Mi az üzenetem? Az absztrakt gondolkodás képességét kulturális és művészeti ismeretek nélkül nem lehet elsajátítani. Fontos a filozófia, az irodalom, a zene, a művészet és a nyelvek tanulása”

– jegyezte meg Csurgayné, idézve Alan Greenspan – az USA központi bankrendszerének, a Federal Reserve, Kormányzó Tanácsának volt elnökének – harvardi beszédéből.

A konferencia során két teremben volt hallható egy-egy előadás párhuzamosan. A Simonyi Károly Szakkollégium stúdióköre, a Budavári Schönherz Stúdió a teljes műsort rögzítette több kamerával, több szögből, így azok visszanézhetők a Simonyi honlapján. A referátumok közötti szünetben megtelt az épület aulája, a támogatók standjainál kapcsolatépítésre volt lehetőség, továbbá kérdezni lehetett az előadóktól, az ipari szereplőktől. Játékok és nyeremények vonzották be az érdeklődőket.

Rendkívül sokan fülelték Robert Karpan szavait, aki a NASA JPL-nél (Sugárhajtási Laboratórium) is dolgozott. Az angol nyelven tartott előadásra alig fért be a hallgatóság, többek a lépcsőre ültek. Ugyanígy nagy sikert aratott a Drónok harca és a Vízszimatolás a Holdon. Mindkettőt lelkes taps övezte.

Tény, hogy több elsőéves alapszakos hallgató is csak a kötelező Tanköri foglalkozás aznapi jelenlétét kívánta az esemény meglátogatásával kipipálni, de voltak tudásszomjas családtagok, ismerősök és nyugalmazott mérnökök is. Illetőleg nem csak a BME-VIK-es hallgatói jelentek meg, de a BME-GTK-ról és az ELTE-ről is érkeztek sokan.

Idén is a sorsolás előzte meg a kapuzárást. Egy Nintendo Switch OLED Model hordozható játékkonzol és három darab tizenötezer forint értékű MediaMarkt utalvány talált gazdára az eseményre előzetesen regisztrálók között. Így zárult az évente megrendezésre kerülő szakmai konferencia.