A legek tornája volt a montreali műkorcsolya világbajnokság

Sport 2024.04.07. Kátai Balázs
A kanadai eseményen a sportolók – a közönség nagy örömére és szórakozására – a maximumot adták magukból. Ennek pedig meg is lett az eredménye: született rekord pontszám, aranyérem triplázás, a magyar színekben jégre lépők viszont nem kerültek a dobogó közelébe. 

 

Idén március 18. és 24. között került megrendezésre a műkorcsolya és jégtánc világbajnokság Montrealban, ahol eredetileg 2020-ban tartották volt a sporteseményt, de a COVID pandémia miatt azt 4 évvel elhalasztották. Már a nyitó ceremónia előtt sor került a páros rövid programra, majd szintén ezé a kategóriáé volt az első szabad program is. Az aranyérmet végül Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamps vitték haza, összesen 221,56 ponttal zárták a versenyt. A kanadai páros hazai közönség előtt mutathatta be – sokak szerint – életük korcsolya programját. Őket követte 2. helyen Riku Miura és Ryuichi Kihara 217,88 ponttal, 3. helyen pedig Minerva Fabienne Hase és Nikita Volodin 210,40 ponttal.

Párosban léptek jégre a jégtánc kategóriában induló sportolók is. A jégtánc – a műkorcsolyához hasonlóan – két részből áll, ugyanakkor az első nem rövid program, hanem ritmikus tánc névre hallgat. A stílust és a tempót a verseny szervezői előre meghatározzák, és erre kell összerakni egy 2 perc 50 másodperces műsort. A világbajnokság ritmikus tánca idén a 80-as évek zenéje és stílusa köré épült fel. Ezt pedig egy 4 perces szabad tánc követi, ahol már a korcsolyázók maguk választhatnak zenét. A Lilah Fearből és Lewis Gibsonból álló brit párosra jellemző, hogy mindig igyekeznek a közönség kedvére tenni. Most sem volt ez másként, a 80-as évek témára a Sweat Dreams című számot választották, a szabad programra pedig rocky tánccal készültek. Nagy várakozásokkal érkeztek: az volt a céljuk a látványos, megkapó programmal, hogy 40 év után ismét brit páros álljon a dobogó legtetején. Ez sajnos nem teljesült, összetettben végül a 4. helyen végeztek. Az aranyérmet az amerikai Madison Chock és Evan Bates szerezte meg szoros küzdelemben, 222,20 ponttal. A páros már 13 évada korcsolyázik együtt, idén nyáron pedig az esküvőjükre is sor kerül. A dobogó második fokára Piper Gilles és Paul Poirier került fel 219,68 ponttal, őket pedig Charlene Guignard és Marco Fabbri követte 216,52 ponttal.

Női egyéni összetettben a 23 éves Kaori Sakamoto szerezte meg az 1. helyezést, ami már a 3. világbajnoki aranyérme. Ezzel megismételve az amerikai Peggy Flaming 56 évvel ezelőtti bravúrját, aki szintén egymás után 3 világbajnoki aranyérmet tudott nyerni. Sakamoto a rövid program után a 4. helyen állt, de a szabad programban nagyon jó kört tudott futni. Ezáltal átvette a vezetést, a mezőnyt pedig 10 ponttal verte, összesen 222,96 pontot szerzett. A 2. helyezést Isabeau Levito szerezte meg 212,96 ponttal, akinek ez volt az első felnőtt világbajnoksága. A 3. helyre a szintén fiatal Kim Chae-yeon állhatott fel, ő 203,59 pontot szerzett.

A férfi egyéni összetettben egy káprázatos szabad program után a 19 éves Ilia Malinin első világbajnoki aranyérmét nyerte. Elmondása szerint a felkészülés nem volt könnyű, több sérüléssel is küzdött, de a versenyen ki tudott teljesedni – főleg az ugrásokkal. Ő a második ugyanis, aki 6 négyszeres ugrást mutatott be, köztük a védjegyévé vált quad Axelt, ami a legnehezebbnek számít a sportban. Előtte ilyen hatos ugrás csak a 2022-es olimpiai bajnok Nathan Chennek sikerült, neki ráadásul nem is mindegyik volt hibamentes. A szabad program a közönség és a bírók körében is nagy sikert aratott, 227,79-es pontszámával új rekordot állított fel. Összesítettben pedig végül 333,76 pontot szerzett, Őt Yuma Kagiyama követte, aki 3. világbajnoki ezüstérmét szerezte. A torna után Kagiyama úgy nyilatkozott, azt érzi, nem gondolja, hogy bármikor is le tudja majd győzni Malinint. A mostani versenyen Kagiyama nem tudott hibátlan kört futni, egy tripla Axel után elesett. Így közel 30 ponttal maradt le az első helytől, 309,65 pontot ért el. A 3. helyre Adam Siao Him Fa egy lenyűgöző hátraszaltóval és 284,39 ponttal biztosította be a helyét.

Magyarország is képviseltette magát a világbajnokságon, bár egy versenyző sem volt a csapatban, aki az országban született volna, a nyelvet is csak egy sportoló beszéli. Az 5 induló közül Vlasenko Aleksandr férfi egyéniben, Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei párosban, Ignateva Mariia és Szemko Danijil Leonyidovics pedig jégtánc kategóriában versenyzett. A dobogóra végül egy magyar színekben induló sportoló sem tudott felkerülni.