Olimpia V – breaktánc, falmászás, gördeszka: Mindent a fiatalokért

Sport 2024.04.10. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Breaktánc

Bemutatkozás: 2024 – Párizs

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (április.3-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: A breaktánc bemutatkozó sportág, Párizsban fog először szerepelni az olimpia programjában.

Párizsi kisokos: Bizarr érzések kavaroghatnak az olimpiára készülő táncosokban, ugyanis mikor elkezdtek a sportággal foglalkozni valószínűleg egyikőjük sem gondolta volna, hogy egy nap részt vehet a világ legnagyobb sporteseményén. Hála a NOB fiatal nézőket megcélzó célkitűzésének, 2024-re odáig jutottunk, hogy 16-16 szerencsés férfi és nő az olimpián mérheti össze tudását. Érdekes, hogy a sportolók sok esetben inkább művészként vagy táncosként mintsem profi sportolóként kategorizálják magukat, pedig a látványos táncmozdulatok végrehajtásához mentálisan és fizikailag is a topon kell lenni. Bár elsőre talán azt gondolná az ember, hogy a sportágat a 20 év körüli táncosok uralják az idősebb generációt sem szabad leírni, ugyanis ők még egy olyan korszakban tanulhattak breaktáncolni, mikor a sportág lényegesen népszerűbbnek számított a társadalomban. Éppen ezért extrém esetben még az is előfordulhat, hogy mindkét aranyat 30 év körüli vagy akár még idősebb táncos szerzi meg.

Jósda: A breaktánc őshazájának számító Egyesült Államok nemhogy aranyat, de még csak érmet sem szerez az olimpia záróhétvégéjén sorra kerülő döntőkben.

Falmászás

Bemutatkozás: 2020 – Tokió

Éremosztó számok Párizsban: 4 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (április.3-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: Hatalmas hangzavar tört ki a Aomi Városi Sportparkban mikor a lengyel Aleksandra Miroslaw új világcsúcsot ért el speedben, ahol a 6,84-es idejével több mint egy tizedet faragott a korábbi világcsúcsból.

Párizsi kisokos: A második olimpiájára készülő sportág programjában örvendetes változás, hogy Tokióval ellentétben ezúttal végre külön versenyszámként kezelik a speed szakágat, amivel lehetőséget adnak a specialistáknak is a jó eredmény elérésére. A japán fővárosban még csak egyetlen verseny volt, ahol a három szakágban (speed, boulder, lead) elért helyezések alapján határozták meg a végső sorrendet. A változtatásnak köszönhetően Párizsban már a nőknek és a férfiaknak is külön rendeznek egy speed és egy összetett versenyt, ami minden szempontból elősegíti az igazságosabb végeredményt. Aki teheti az feltétlenül nézzen majd bele az augusztus 5 és augusztus 11 között zajló küzdelmekbe, ugyanis a falmászással egy roppant látványos sportág került bele az ötkarikás játékok körforgásába, ahol a sportolók a gravitációt meghazudtolva küzdik le az eléjük állított akadályokat. Ami az esélyeket illeti, a versenyszámok többségénél nehéz lenne egyetlen nagy favoritot megnevezni. Az egyedüli kivétel a női összetett, ahol a szlovén Janja Garnbret megvédheti olimpiai bajnoki címét amennyiben hozza azt a teljesítményt, ami többek között 8 világbajnoki címhez segítette őt. Nagy kérdés, hogy mire mennek a hazai mászók, akik azért küzdhetnek majd, hogy megszerezzék a franciák első érmét egy olyan sportágban, ami elsősorban az ő közbenjárásuknak köszönhetően alakult ki és fejlődött ilyen intenzíven.

Jósda: Az indonéz Desak Dewi világcsúccsal szerzi meg az aranyérmet speedben, amivel biztosítja, hogy országa zsinórban a harmadik olimpián is szerezzen legalább egy aranyérmet.

Gördeszka

Bemutatkozás: 2020 – Tokió

Éremosztó számok Párizsban: 4 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (április.3-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: Sky Brown egy lenyűgöző harmadik körrel, utolsó lehetőségét kihasználva kapaszkodott fel a dobogó harmadik fokára a női park versenyszámban, így mindössze 13 évesen olimpiai érmessé avanzsált.

Párizsi kisokos: Valamilyen szinten a másik két sportágra is rá lehet mondani, hogy a fiatalabb nézők bevonzásáért került az olimpia programjába, mégis, ha van sportág, ami megtestesíti a fiatalságot és a vagányságot az kétségtelenül a gördeszka. A nagyvárosok látképének velejárói a deszkásoknak kialakított pályák, ahová fiatalok százai járnak délutánonként többek között azért, hogy kifejezzék önmagukat. Tokióban bebizonyosodott, hogy a sportágnak van létjogosultsága az olimpiákon, így idén már valamivel több kvótát osztanak ki a sportág legjobbjainak. Az előző olimpiához hasonlóan ezúttal is park, valamint utcai versenyszámokban avatnak majd olimpiai bajnokokat, a legnagyobb kérdés pedig az lesz, hogy a hazai körülmények között 3 aranyat is behúzó japánok mire mennek egy minden bizonnyal jóval európaibb stílusúra tervezett pályán.

Jósda: Azok után, hogy Tokióban három olimpiai ezüstöt is szereztek, Párizsban végre megtörik a jég és Pedro Barros megszerzi Brazília első aranyérmét ebben a sportágban.