Új csillag a tenisz egén

Sport 2024.04.14. Koltai Balázs

Jannik Sinner olasz sportoló, gyermekkorában még a síelésnek élt, de kamasz korában vett egy éles kanyart és meg sem állt a salakos pályák világáig. Akkori lendületéből semmit nem vesztett, alig néhány év leforgása alatt a legjobbak közé küzdötte magát. Elmondása szerint pedig meg sem áll, míg nem ő lesz a legjobb. 

Edzőcipő helyett síléc

Sinner Észak-Olaszországban született 2001-ben és itt nőtt fel, San Candidoban, közel az osztrák határhoz. A szülei egy síházban dolgoztak, apja séfként, anyja pedig felszolgálóként. A hely adottságait és hagyományait kihasználva Sinner gyerekként versenyszerűen kezdett síelni, 8 éves korára pedig már országos szlalom bajnok volt. Rá pár évre gondolt egyet, és felhagyott az addig olyan kézenfekvő síeléssel: 13 évesen átnyergelt a teniszre.

Megérte váltani

Itt is sikeresnek bizonyult, fiatalként több ATP (Association of Tennis Professionals) Challenger Tour címet is bezsebelt. Az igazi áttörést 2019 hozta el számára, amikor is megnyerte a Next Gen ATP döntőt Milánóban. A torna lényege, hogy a legjobb fiatal tehetségek mérhetik rajta össze tudásukat egészen a 21 éves korosztályig. 2020-ban eljutott az első Grand Slam negyeddöntőig a Roland Garros-bajnokságon, ahol miután verte Alexander Zverevet, Rafael Nadaltól kapott ki. 

Innen nem volt megállás: 2021-ben legfiatalabbként lett ATP 500 bajnok Washingtonban, majd a 2. helyet szerezte meg a Miami Open Masters 1000 tornán. Utóbbinál az első olyan lett, aki 2000-es évekbeli születésűként került be a TOP 10-be. A következő évben ismét bejutott a negyeddöntőbe, ezúttal a US Open-en, ahol végül Carlos Alcarazzal szemben vesztett. Sinner 2023-ban győzelemre vezette Olaszországot, ezzel pedig elnyerték a Davis Kupát, amire 1976 óta nem volt példa az ország történelmében. 

Az igazi áttörést mégis az idei év hozta meg számára, amit egyből azzal indított, hogy az Australian Openen megszerezte első Grand Slam címét. Ezzel pedig az első olasz lett, aki az ausztrál tornán nyerni tudott. Adriano Panatta 1976-os Grand Slam címe után ő az első olasz, aki megszerezte ezt a címet. Panatta egy rádióműsorban elismerően nyilatkozott a fiatal tehetségről, úgy látja, hogy a sportoló jól kezeli a nehéz helyzeteket.

Egyedül nem megy

Amikor Sinner úgy döntött, hogy síelésről teniszre vált, Riccardo Piatti vette szárnyai alá. Sinner ezután hosszú évekig kitartott edzője mellett, de elmondása szerint egy idő után úgy érezte, nem azokat az eredményeket produkálja, mint azt elvárná magától. Hogy tovább tudjon fejlődni és megvalósítani céljait, lecserélte Piattit. Új edzője Simone Vagnozzi lett, aki fitness edző és fizioterapeuta. Őt egészíti ki Darren Cahill, aki korábban olyan neveket kísért, mint Lleyton Hewitt, Andre Agassi és Simona Halep. Egy interjúból kiderült, hogy Sinner úgy érzi, nekik köszönheti, hogy sokkal magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb. Játékára még jellemzőek síelő vonásai: a hajlékonyság, egyensúlyérzék és a könnyed mozgás. Ezek és a támogató csapat munkája meg is hozta a gyümölcsét, ugyanis Jannik Sinner jelenleg a 2. helyen áll a világranglistán. 

Természetesen ekkora sikerhez nem elegendő a szaktudás, szurkolók is kellenek. Sinner leglelkesebb rajongótábora Carota Boys névre hallgat, és nem egyszer jelentek már meg répa jelmezben szurkolni. Ezzel részben Sinner vörös hajára utalnak. Másrészről viszont egy szokatlan eseményre, amikor is Sinner egy verseny előtt a szokásos banán helyett répát fogyasztott.

A pályán kívül

Sinnert kedvelik játékostársai, az öltöző egyik kedvenceként jellemzik. Mindenkihez van egy jó szava és mindenkivel jól kijön. Becsülik benne, hogy tiszteli az ellenfeleit – amit saját bevallása szerint tökéletesen kiegészít, hogy ennek ellenére nem fél velük szembenézni. 

Sokak szemében követendő példa, hogy sikerei ellenére a földön tudott maradni, mindig új célokat tűz ki és megdolgozik a sikerért. Egyáltalán nem jellemző rá a kicsapongó élet, amiről ruhatára visszafogottsága is árulkodik. Megnyerő személyiségét pedig hamar felismerték a legnagyobb divatmárkák is. Elsőként a Gucci kötött vele szerződést, ők támogatják a ruházkodását. Emellett pedig az évek alatt Rolex nagykövet lett, és már a Nike-val is aláírt egy hosszú távú együttműködést. 

A példakép

Természetesen, mint ahogy Sinner maga is lassan példakép lesz a fiatalabb generációk szemében, úgy neki is megvan a sajátja. Rajong Roger Federerért, és többször hangoztatta, hogy szívesen megmérkőzne vele, ha a teniszcsillag nem vonult volna vissza.