Online személyi edzés: igen vagy ne?

Magazin 2024.04.17. Konda Nikolett

A koronavírus-járvány és a korlátozások már szinte olyanok, mintha egy előző élethez tartoznának. Örökségük viszont van bőven az egyre szélesebb körben elterjedő állandó home office-tól kezdve egészen a különböző szolgáltatások online térbe költözésééig és ottmaradásáig. De jó-e ez nekünk?

Természetesen az introvertált és/vagy lusta énünket testileg és lelkileg is kényezteti ez a szép új világ. Olyannyira, hogy már arra is születtek módszerek, hogyan lehetünk minél aktívabbak – minél passzívabban! Az online személyi edzés által a szakemberek úgy nyújtanak segítséget a mozogni vágyóknak, hogy nem kell hozzá személyes találkozás, ami vonzó lehetőség azoknak, akik nem szeretik a folyamatos figyelmet az edzéseik közben, de szeretnének útmutatást kapni egy hozzáértőtől. Mielőtt azonban mindenünket odadobnánk egy online személyi edzőnek, érdemes átgondolni, hogy megéri-e.

Kell-e nekem online személyi edzés?

A kérdés inkább az: kell-e neked személyi edzés egyáltalán? Nem szoktam népszerű lenni ezzel a véleményemmel, de hobbiszinten edzeni évek óta szerető emberként úgy gondolom, hogy a személyi edzés túlértékelt, edzőkből pedig túlkínálat van, ami gyakran a minőség rovására megy. Hogy miért gondolom ezt?

Az egészséges testünk funkciójának megfelelő használatának megtanulása nem atomfizika, és nem feltétlenül szükségeltetik hozzá szakember. Hajlamosak vagyunk olyan értelemben egészségügyi kérdéskörként kezelni a sportot, mint azokat az egészségmegőrző vagy -helyreállító projekteket, amelyekhez valóban szakember – azaz orvos – kell. Amennyiben mozgásszervileg egészséges vagy, az egyéni edzés számodra szerencsére nem ez a kategória!

Mivel a saját testünkről és egészségünkről van szó, ezért fontos képben lenni azzal, hogy az edzések során mit is csinálunk. Még ha edző segítségét kéred is, az anatómiai alapokkal és az alapvető mozgásmintákkal nem árt tisztában lenni. Minden fent van az interneten! Ha úgy döntesz, egyedül vágsz bele, az alapokon kívül akár teljes edzéstervek tömkelegét találod a neten teljesen ingyen, és külön mindenféle célra. (Ha pedig egyik sem tetszik, még mindig írathatsz egyet a ChatGPT-vel! Én kipróbáltam, működik!)

A tájékozódás mellett fontos érv az is, hogy a hosszú távon fenntartható egészséges életmód titka, ha igazán önmagadénak érzed az edzésed! Persze, vannak olyan esetek, amikor a személyi edzés a legjobb választás.

Ezekben az esetekben válaszd az online személyi edzést!

1. Ha nem vagy teljesen kezdő mozgás terén és tisztában vagy a gyengeségeiddel. Akkor bízhatod rá magad bátran egy online edzőre, ha már tudod, hogy vannak-e olyan dolgok, amiket csak korlátozottan tudsz megcsinálni. Lehet, hogy az online edző összeír neked egy guggolással teli edzéstervet, és időközben derül ki számodra, hogy könnyen megfájdul a térded. Ne fizess látatlanban azért, hogy sérüléssel végezd! Az online edzés akkor való neked, ha nagyjából tudod, mire vagy képes. (Ez természetesen csak a hétköznapi gyengeségekre vonatkozik: ha mozgásszervi problémád van, akkor orvossal való konzultáció után a személyes edzés lesz az ideális.)

2. Ha már biztonságosan és gyakorlottan tudsz edzeni, épp csak arra van szükséged, hogy az edzéseid a célodhoz igazodjanak. Senki nem várja el egy átlagembertől, hogy a testformálás minden nüansznyi részletéhez értsen. Ha konkrét célod van, amihez csak egy tervre van szükséged, de arra nem, hogy végig ott álljon melletted egy edző, válaszd bátran a költséghatékony online edzést!

3. Ha szeretnél mozogni, de borzasztóan elfoglalt vagy: nem bajlódnál sem az elméleti alapokkal, sem azzal, hogy időpontra kelljen edzeni menned. Egyetemistaként márpedig elég valószínű, hogy ebben a helyzetben vagy… Ez esetben érdemes rábízni a fejlődésed egy jól kiválasztott online edzőre, aki segít észben tartani azt, amire neked már nincs kapacitásod!

Mire figyelj az edző kiválasztásakor?

1. Szűrd ki az áltudományt terjesztőket! A személyi edzés is egy piaci alapon működő szolgáltatás, ezért sok olyan szakember lesz, aki a hangzatos marketingfogásokat fogja választani az igazság és a működő módszerek helyett. Bárki, aki “könnyű, lemondásoktól mentes” életmódváltást kínál, nagy valószínűséggel tudományosan megalapozatlan edzéstervet és diétát próbál majd rád tukmálni. Ha változást szeretnél, az legalább egy kicsit biztosan nehéz lesz. Olyan edzőt válassz, aki ezt elismeri!

2. Olyat keress, akinek van táplálkozással kapcsolatos végzettsége is! Ez akkor is fontos, ha nem szeretnél speciális étrendet. Az aktív életmód kéz a kézben jár a tudatos táplálkozással, ezért érdemes olyan edzőt választani, aki az alapokon túl is ért az étkezéshez.

3. Keress referenciákat! Az is mérvadó lehet, hogy maga az edző hogy néz ki, de ennél fontosabb az, hogy a vendégei hogy néznek ki és mennyit fejlődtek. Ha valaki három éve ugyanahhoz az edzőhöz jár, és még mindig nem látszik rajta, hogy akár egy kicsit is sportos lenne, akkor el lehet kezdeni gyanakodni, hogy a szakembert csak a könnyű pénzszerzés motiválja.