Olimpia VI – gyeplabda, labdarúgás, hetes rugby: Ahol Európa többnyire csak a lepattanókban reménykedhet

Sport 2024.04.18. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Gyeplabda

Bemutatkozás: 1908 – London

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Emlékek Tokióból: A csoportkörben végig ellenállhatatlanul teljesítő női ausztrál válogatott meglepetésre vereséget szenved a negyeddöntőben India ellen, így a megfiatalított válogatottnak minden esélye elszállt a hőn áhított éremszerzésre.

Párizsi kisokos: A gyeplabda egy olyan sportág, amit hosszú évtizedeken keresztül elsősorban Nagy-Britanniában és annak korábbi tengerentúli területein játszottak. Ennek ellenére talán kissé meglepő lehet, hogy a sportág éremtáblázatát India vezeti, köszönhetően az az 1928 és 1956 között begyűjtött 6 aranyéremnek. Hazánk legutóbb 1936-ban képviselte magát ebben a sportágban és ismerve a hazai gyeplabdázás helyzetét nem valószínű, hogy a közeljövőben olimpián szurkolhatnánk magyar gyeplabda válogatottnak. Párizsban jó esély kínálkozik rá, hogy a nők között Hollandia ismét felér a csúcsra, ugyanis a válogatott felmosta a padlót ellenfeleivel a Pro League mérkőzésein. Legnagyobb kihívóik a németek és az argentinok lehetnek, ám összességében azt lehet mondani, hogy a női gyeplabda messze a legkiszámíthatóbb verseny lehet az olimpián minden csapatsportágat figyelembe véve. Férfi vonalon ennél sokkal nyitottabb a küzdelem, alsóhangon 6-7 válogatott is nyugodtan odaérhet a dobogóra, míg az aranyért reálisan négy ország lehet harcban.

Jósda: Az indiai férfi csapat egy több mint 40 éves rossz sorozatot szakít meg azáltal, hogy 1980 után ismét érmet szereznek egy olimpián.

Labdarúgás

Bemutatkozás: 1900 – Párizs

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 3-1-1

Emlékek Tokióból: Azok után, hogy a 2016-os hazai olimpián nem került be a válogatottba, Dani Alves Japánban vigasztalódhatott azzal, hogy egy roppant sikeres pályafutás végén az olimpiai arany is bekerült a jobbszélső vitrinjébe.

Párizsi kisokos: Vannak csapatsportok, ahol az olimpia nem a legnagyobb esemény, elég csak a NBA Finals-re vagy a World Series-re gondolni, azonban az, hogy többnyire utánpótlás korú játékosok vegyenek részt az ötkarikás játékokon az minden szempontból párját ritkítja. Emiatt a férfi torna presztízsben messze elmarad a VB-től vagy éppen a BL-től, ám sok nemzetnek éppen ez adja a lehetőséget, hogy valami nagyot alkosson válogatott szinten. Ilyen volt például Nigéria bronzérme a 2016-os játékokról vagy éppen Paraguay ezüstérme még 2004-ből. Hogy idén lesz-e hasonló sikertörténet arra még borzasztóan nehéz válaszolni, különösen úgy, hogy a „túlkoros” játékosok kiléte még nem ismert. A nőknél ezzel szemben az egyik legfontosabb torna az olimpia, ahol idén nyáron is a világ legjobbjai mérik majd össze tudásukat. A tavalyi VB alapján egyértelműen a spanyolok tűnnek a legesélyesebbnek, azonban nem szabad megfeledkezni a tokiói ezüstérmes svédekről és a tavalyi VB második angolokról sem, akik biztos extra motivációval utaznak majd Franciaországba azok után, hogy az előző olimpiára még csak kvalifikálniuk sem sikerült.

Jósda: A spanyol női válogatott történelmet ír azzal, hogy ők lesznek az első olyan csapat, akik a világbajnoki címet követő évben az olimpiai aranyérmet is bezsebelik.

Hetes rugby

Bemutatkozás: 2016 – Rió

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Emlékek Tokióból: Miután Fiji 2016-ban megszerezte első olimpiai aranyát, Tokióban még egy fokozattal fentebb kapcsoltak és a férfiak címvédése mellett a női csapat is odaért egy bronzéremre, ami a játékosok reakciói alapján sokaknál felért egy győzelemmel is.

Párizsi kisokos: A férfi tornán egyértelműen az a kérdés, hogy összejön-e Fiji-szigeteknek a mesterhármas. Egyáltalán nem lesz egyszerű dolga az apró szigetország játékosainak, ugyanis mióta a sportág szerepel az ötkarikás játékok programjában ez az első olyan olimpiai ciklus mikor a válogatott egyszer sem tudta megnyerni a hetes rugby VB-t. Új-Zéland, Argentína és Dél-Afrika válogatottjai lehetnek a legnagyobb kihívók, utóbbi viszont csak akkor, ha a júniusi pótkvalifikációs tornán sikerül megszereznie az utolsó kvótát. Elsőre talán különös lehet, hogy a világ talán legbrutálisabb sportágának egy verzióját a női sportolók is roppant magas szinten űzik. Pedig a női hetes rugby ugyanolyan látványos és akciódús mint a férfiaké, miközben az izgalmak is hasonlóan szinten mozognak. Párizsban is alsóhangon 4-5 válogatott odaérhet az aranyéremre, köztük a hazai franciák is, akik már több alkalommal is egy nagy cím közelébe kerültek, eddig azonban egyszer sem sikerült az utolsó lépéseket megtenni.

Jósda: A női torna döntőjében érvényesül a papírforma, és a jóval esélyesebb ausztrálok viszonylag simán legyőzik a franciákat, akiknek ezúttal hazai pályán kell beérniük az ezüstéremmel.