Alkotmányba foglalták az abortuszhoz való jogot Franciaországban

Közélet 2024.04.19. Kátai Balázs

A francia állam a világon elsőként rögzítette alkotmányban a nők abortuszhoz való jogát, ami részben a világon tapasztalható szélsőjobboldali térnyerésnek köszönhető. Az elsöprő többséggel elfogadott módosítást milliók ünnepelték, még az Eiffel-tornyon is az “én testem, én döntésem” felirat díszelgett a szavazás estéjén.

Minden kezdet nehéz

Franciaországban az 1970-es évek közepéig illegális volt az abortusz, de ez nem keltett különösen nagyobb visszhangot egészen 1971-ig. Ekkor tette közzé nyilatkozatát Simone de Beauvoir feminista aktivista, amit 343 nő társa is aláírt. Az írást kiadók és támogatók egytől egyig átestek illegális abortuszon és azt követelték, hogy a terhességmegszakítás ezentúl törvényes és ellenőrzött keretek között történhessen. Az ideiglenes engedélyezést csak 4 évvel később, 1975-ben sikerült elérnie egy női miniszternek. Simone Veil-nek. A törvény azóta is érvényben van, így közel 50 éve legális az abortusz Franciaországban.

Minek akkor a felhajtás?

Az terhességmegszakítás legális mivoltára vonatkozó törvény hamis biztonságérzetet nyújtott, hogy ez most már mindig így fog maradni. Ugyanakkor a világszerte erősödő, egyre több helyen vezető pozíciókat betöltő populista szélsőjobboldaliak könnyen fordíthattak volna ezen Franciaországban is. A francia kormány azután kezdett hozzá az alkotmánymódosítás előkészítéséhez, hogy 2022-ben az amerikai Legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Rove v. Wade-et, vagyis azt az ítéletet, ami az amerikai nők számára az abortuszhoz való hozzáférést országos szinten biztosította. De Gabriel Attal miniszterelnök kiemelte a szavazást megelőzően elhangzó beszédében azt is, hogy Lengyelországon és Magyarországon is jelentősen csorbultak a nők jogai a terhességmegszakítás feltételeinek szigorításával. 

Nem volt kérdés, hogy elfogadják

Franciaországban nagy az aránya azoknak, akik támogatják az abortuszhoz való jogot. Így nem is volt kérdés, hogy a március elején, a Versailles-i kastélyban rendezett szavazáson elfogadják a módosítási javaslatot. Már 2020-ban, a világjárvány kitörése idején is humánus módon igazodott a rendszer a kialakult helyzethez: az abortusz után érdeklődők számára online konzultációs lehetőséget biztosítottak.

Az “igen”-ek végül elsöprő többséggel győztek, az eredmény: 780 igen, 72 nem és 50 tartózkodik. Az ellenzők és a tartózkodók főként a konzervatív értékeket képviselő pártok közül kerültek ki. Felszólalt ellene a Vitakán és a Francia Püspöki Konferencia, valamint több abortusz-ellenes aktivista is – hiába. Az ellenállás úgy is kicsi volt, hogy Franciaországban rendszerint tízezrek vonulnak az utcára egy-egy tüntetés alkalmával.

A döntés és a fogadtatás

A francia alkotmány 1958 óta van érvényben, annak módosítása ugyan nem példa nélküli, de nem is gyakori. Erre legutoljára 2008-ban került rá sor. A mostani szavazás eredményeként a képviselők azt fogadták el, hogy a nőknek és fiatalkorú lányoknak a terhesség 14. hetéig alkotmányos joguk az abortuszhoz való hozzáférés lehetősége. Ezzel együtt pedig nincs várakozási idő, valamint kötelező konzultációs alkalom sem. A terhesség későbbi szakaszában abban az esetben engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség veszélyt jelent a nő testi vagy lelki egészségére, vagy a magzat bizonyos rendellenességeket mutat. 

A döntés nem csak egyszerű alkotmánymódosítás, hanem garantált szabadságnak nyilvánítja az abortuszt. Ezzel a törvényalkotók azt biztosítják, hogy a későbbi kormányok sem tudják drasztikusan visszavágni a terhességmegszakítás elérésének lehetőségét.

Attal beszédében úgy fogalmazott: “Minden nőnek küldjük az üzenetet: A tested hozzád tartozik és senkinek nincs joga helyetted irányítani”. Több alkotmányjogász is mérföldkőnek minősítette az elfogadott módosítást, hiszen az alkotmány általában a férfiak autonómiájáról szól. Ruth Rubio-Marín például azt nyilatkozta, a törvényhozás a nőket általában csak tenyésztőnek és gondozónak látja. 

Fiatalok százai követték élőben a Trocadero téren, óriás kivetítőkön a szavazatszámlálást és kitörő örömmel fogadták az eredményt, a háttérben pedig Beyonce ikonikus száma, a Run the World (Girls) szólt. A nők számára a javaslat elfogadása reményt kelt, de a teljes sikerre még várni kell. Tanulmányok szerint hiába az általános támogatottság, az abortuszra várók 17%-a mégis külföldre utazik. Ennek oka ugyanis, hogy egyre kevesebb a helyi egészségügyi intézmény, ahol megfelelően el tudják látni a nőket ebben a kiszolgáltatott helyzetben.