Olimpia VII – kerékpár, tornasport: Fejlődésben a korábbi magyar sikersportág

Sport 2024.04.25. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Kerékpár

Bemutatkozás: 1896 – Athén

Éremosztó számok Párizsban: 22 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (április 17-ig): 2 fő

Emlékek Tokióból: Az egész olimpia egyik legemlékezetesebb versenyét hozta a férfi csapatüldözéses döntője, ahol a 4 km-es táv utolsó 500 métere előtt borítékoltnak tűnt a dán győzelem. Ekkor azonban előre állt Filippo Ganna és olyan tempóban röpítette az élre az olasz csapatot, amivel az aranyérem mellett a világcsúcs büszke tulajdonosai is az olaszok lettek.

Párizsi kisokos: Országúti kerékpár, pályakerékpár, hegyi kerékpár, BMX. A kerékpárosok ebben a négy szakágban mérhetik majd össze tudásukat, akik között két magyarnak, Valter Attilának és Vas Kata Blankának szurkolhatunk. Előbbi az országúti kerékpár mezőnyversenyében lesz érdekelt, ahol a 90 főre redukált mezőny még a korábbiaknál is kiszámíthatatlanabb versenyt ígér. A létszámcsökkentés miatt a legerősebb válogatottak is csupán 5 fővel indulhatnak, így mindenkinek lényegesen nehezebbé válhat a verseny kontrollálása. Maga a pálya nem a legmegterhelőbb, a 273 km-es táv alatt 2800 méter szint vár a mezőnyre, így tempótól függően több forgatókönyvet is el lehet képzelni és még azt is nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy milyen típusú versenyzők lehetnek a legesélyesebbek. A női mezőnyverseny pikantériáját az adja, hogy Kiesenhofer döbbenetes tokiói győzelmét követően egy teljes generáció áhítozik arról, hogy végre olimpiai bajnoknak mondhassa magát. Pályakerékpárban a körömrágós versenyek mellett csak Harrie Lavreysen sprint aranyérme tűnik garantáltnak, a holland sprinter ugyanis a 2019-es VB óta minden világversenyen felmosta a padlót ellenfeleivel. Extrém esetben még az is előfordulhat, hogy a komoly kerékpáros hagyományokkal rendelkező franciák érem nélkül maradnak hazai olimpiájukon. Ez ellen a legtöbbet a francia pályások tehetnek, közülük is elsősorban Benjamin Thomas és a női csapatüldözésesben induló négyes lehet jó egy éremre. Hogy magyar érdekeltségű lesz-e a női hegyi kerékpár, az nagyban függ Vas Kata Blankától, aki hivatalosan még nem döntötte el, hogy országúton vagy mountain bikeban indul-e. A döntés nehéz, ugyanis a mezőnyverseny pályája előzetesen fekszik Blankának, miközben hegyikerékpárban a legjobbak között tartják számon, amit többek között a tokiói negyedik helye is bizonyít. Mindenképpen szót kell még ejteni Peter Saganról, aki azok után próbál meg hegyi kerékpárban kvalifikálni az olimpiára, hogy idén márciusban másodjára is szívműtéten esett át. Ha sikerül neki, akkor minden bizonnyal utoljára láthatjuk TV-s versenyen az előző évtized talán legnépszerűbb kerékpárosát.

Jósda: Miután a márciusi bukása következtében a kulcscsontja és több bordája is eltört Wout van Aertnak, a belga kerékpáros egy olimpiai aranyéremmel kárpótolja magát a szinte teljesen pocsékba ment 2024-as szezon egyik utolsó fontos versenyén.

Tornasport

Bemutatkozás: 1896 – Athén

Éremosztó számok Párizsban: 18 db

Magyar örökmérleg: 15-11-14

Magyar indulók Párizsban (április 17-ig): 5 fő

Emlékek Tokióból: Simone Biles mentális összeroppanása az egész olimpia legfájdalmasabb küzdelme volt. Az amerikainak végül részben sikerült leküzdenie a démonjait és legerősebb szerén azért sikerült egy bronzérmet szereznie.

Párizsi kisokos: Rég nem látott mennyiségű kvótással készülhet a magyar tornasport a párizsi olimpiára, köszönhetően a tavalyi világbajnokságon szerzett kiváló eredményeknek. Férfi egyéni összetettben Mészáros Krisztofer, női ugrásban Bácskay Csenge, női egyéni összetettben pedig további két tornászunk szerzett indulási jogot. A britek nagy bánatára az ötkarikás játékokat követően visszavonul az a Max Whitlock, aki azok után szerzett lólengés aranyat Rióban és Tokióban, hogy 2012-ben még Berki Krisztián mögött zárt bronzérmesként. Kihagyással és sérülésekkel tarkított 3 év van a brit háta mögött így egyáltalán nem egyértelmű, hogy akár az érem összejön pályafutása utolsó versenyén. A játékok idejére a 49. életévét is betöltő Oksana Chusovitina-nak ellenben már a kvalifikáció is hatalmas fegyvertény lenne egy olyan sportágban, ahol különösen a női mezőnyben a tinédzserkorúak dominálnak. A kilencedik olimpiájára készülő tornásznak már csak egyetlen lehetősége maradt, hogy megváltsa repülőjegyét, ehhez azonban egyéni összetettben kell kvalifikálnia, miután ugrásban nem sikerült kvótát szereznie. A szertorna mellett ritmikus gimnasztikában és trambulinban is osztanak majd érmeket Párizsban, nekünk pedig itt is lesz kinek szurkolni Pigniczki Fanni személyében, aki ritmikus gimnasztikában szerzett indulási jogot. Az MTK sportolója Tokióban a 20. helyen végzett, ezúttal azonban lényegesen nagyobb célokkal készülhet a játékokra. A tavalyi VB-n bronzérmet szerző tornász szeretne bekerülni az összetett döntőbe, ami a legjobb magyar sportági eredmény lenne az 1988-as szöuli olimpia óta.

Jósda: Kisebb meglepetésre a brazil Rebeca Andrade lesz a legsikeresebb tornász Párizsban azáltal, hogy 2 aranyat és összesen 5 érmet szerez.