Amerika hatalmas segélycsomagot szán Ukrajnának

Közélet 2024.05.02. Rácz Gergely Barnabás

Joe Biden kormánya egy körülbelül 61 milliárd dollár) értékű segélyszállítmányt készít elő Ukrajnának, amit nemrég több, az ügyet ismerő személy is megerősített a CNN-nek. Az erről szóló jogszabályt április 23-án szavazta meg a szenátus, majd egy nappal később el is küldték az elnöknek jóváhagyásra.

Az elmúlt hetekben a Kongresszusnak tartott tájékoztatókon az adminisztrációs tisztviselők jelezték, hogy az Egyesült Államok valószínűleg első alkalommal küld Ukrajnának nagy hatótávolságú ATACMS-eket az új segélycsomag részeként.Az Egyesült Államok tavaly ősszel küldte először Ukrajnának az ATACMS rakétarendszer középkategóriás változatát, amely körülbelül 100 mérföldet, míg a nagyobb hatótávolságú változat akár 190 mérföldet is elérhet. Ukrán tisztviselők privátban és nyilvánosan is kérték az Egyesült Államokat, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal célozhassák meg mélyebben Oroszországot. Az amerikaiak először ellenálltak,  Moszkva esetleges további provokációját hozták fel érvként.

Nem túl rózsás a helyzet Ukrajnában

Az elmúlt hónapokban azonban egyre súlyosabbá vált az ukrán hadszíntéren kialakult helyzet, mivel az amerikai segélyek megrekedtek a Kongresszusban a kormányzat 60 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozási kérelme miatt.

Bill Burns, a CIA igazgatója a hónap elején azt vallotta, hogy Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút az Egyesült Államok támogatása nélkül, és az Egyesült Államok Európáért felelős főtábornoka, Chris Cavoli, az EUCOM parancsnoka azt mondta a Kongresszusnak, hogy az oroszoknak akkora előnyük van a tüzérség terén, hogy hamarosan 10-1-re lekörözik az ukránokat. Általánosságban elmondható, hogy Oroszország „jelentős mennyiségi előnyt” tart fenn Ukrajnával szemben a hadianyag, a munkaerő és a felszerelés tekintetében –  mondta egy NATO-tisztviselő a hónap elején.

Egyes szenátorok elégedetlenek

Mark Warner szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke április 21-én a CBS Face the Nation című műsorában azt mondta, reméli, hogy a jövő hét végéig ATACMS rakétákat küldenek Ukrajnába.

„Hat hónappal ezelőtt kellett volna megtörténnie. A következő legjobb időpont most van.” – mondta Warner.  – „Ha a lehető leggyorsabban megkapjuk ezt a kiegészítő felszerelést, remélem, ha ez keddre vagy szerdára eljut az elnökhöz, akkor ezeket a szállítmányokat szó szerint elindítják a nagyobb hatótávolságú ATACMS-szel.”

Roger Wicker republikánus szenátor, a Szenátus Fegyveres Szolgálatainak Bizottságának rangos tagja a törvényjavaslat keddi elfogadása után kiadott nyilatkozatában kijelentette, hogy „az ATACMS késedelmes szállítása szükségtelen emberéletekbe került, és meghosszabbította a háborút. Noha ez a jogszabály sarkalatos lendületet adhat a győzelem biztosításának, nem kellett volna kongresszusi törvény ahhoz, hogy Biden elnök eljuttassa a mélycsapású rakétákat Ukrajnába.”

Sok mindent fog tartalmazni a csomag

A csomag várhatóan tartalmazni fogja az Ukrajnának égetően szükséges lőszereket is, beleértve a légvédelmi és tüzérségi lőszert, a Bradley harci járműveket és a bontófegyvereket.

A Kongresszus mindkét kamarája által elfogadott jogszabály szövege előírja, hogy az adminisztráció a lehető leghamarabb adja át az áhított nagyobb hatótávolságú ATACMS-eket, hacsak az elnök nem állapítja meg, hogy ez sértené az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

A katonai segélyt az Egyesült Államok saját készleteiből szerzik be, és ez lesz az első PDA-csomag Ukrajnának március óta. Jelentősen nagyobb lesz azonban, mint az a csomag, amely mindössze körülbelül 300 millió dollárt ért, amit a Pentagon költségmegtakarításokból össze tudott gyűjteni.

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága azon dolgozik, hogy a fegyverek a lehető leghatékonyabban áramolhassanak Ukrajnába – közölték tisztviselők a CNN-nek.