Olimpia VIII – asztalitenisz, tenisz, tollaslabda: Rafael Nadal utolsó tánca

Sport 2024.05.03. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Asztalitenisz

Bemutatkozás: 1988 – Szöul

Éremosztó számok Párizsban: 5 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (április 24-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: Briliáns végjátékot hozott a férfi egyes torna, ahol az elődöntőktől kezdve az ember csak kapkodta a fejét a látványos labdamenetek és a végletekig kiélezett mérkőzések miatt. A pofozkodásból végül a kínai Ma Long került ki győztesen, aki ezzel az első férfi asztaliteniszező lett, aki meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét.

Párizsi kisokos: A műugrás mellett ez az a sportág, ahol már előre garantálni lehet a kínai aranyérmeket. A borzasztóan mély merítés miatt gyakori, hogy a tehetősebb országok honosítanak Kínából származó játékosokat. Így fordulhatott elő, hogy az előző olimpián a női egyes mezőny több mint 15 tagja is a távol-keleti országban született. Ez a magatartás még inkább megnehezíti az európai sportolók dolgát, akiknek sokszor már egy-két győzelem is felér egy tornagyőzelemmel. Párizsban a legnagyobb kérdés kétségtelenül az lesz, hogy Ma Longnak sikerül-e a mesterhármas, míg a csapatversenyeken elsősorban a francia férfi válogatotton lehet a fókusz, akik idén februárban egy csapatvilágbajnoki ezüstéremmel jeleztek a riválisoknak, hogy komolyan veszik a hazai olimpiára való felkészülést. Ami a magyarokat illeti, a legfrissebb világranglista alapján jó esély mutatkozik rá, hogy Japán után ismét indulhasson vegyespárosunk, egyéniben pedig többszörös Európa-bajnokunk, Póta Georgina tűnik biztos indulónak.

Jósda: A mindössze 17 éves francia szupertehetség Felix Lebrun parádés játékkal jut el az elődöntőig, onnantól azonban már nem tudja kezelni a hazai olimpiával járó nyomást és végül be kell érnie a negyedik hellyel.

Tenisz

Bemutatkozás: 1896 – Athén (1928 és 1984 között nem volt az olimpia programján)

Éremosztó számok Párizsban: 5 db

Magyar örökmérleg: 0-0-1

Magyar indulók Párizsban (április 24-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: A Monica Puig féle meglepetés ezúttal elmaradt, azonban Belinda Bencic aranyérmére sem sokan fogadtak volna előzetesen. A svájci a kritikus pillanatokban mindig ellenfelei fölé tudott kerekedni és zsinórban öt döntő szettes mérkőzést nyerve megszerezte pályafutása messze legnagyobb sikerét.

Párizsi kisokos: 1992 óta először rendezik salakon az olimpiai tenisztornát, ami a jelenleg aktív specialisták egyetlen esélyét jelentheti egy kiugró eredményre. Bár közel sem ez a kedvenc borítása, a 36 éves Novak Djokovicnak minden bizonnyal ez lesz az utolsó lehetősége, hogy az eddig még hiányzó olimpiai bajnoki címet is begyűjtse. Igaz ugyan, hogy a salakszezon még alig vette kezdetét, az már most látszik, hogy kihívókból nem lesz hiány. Tsitsipas és Ruud már tornagyőzelemmel is igazolta jó formáját, Alcaraz, Sinner és Medvedev pedig számtalanszor bizonyította, hogy bármelyik borításon favoritként kell őket kezelni. Ha a visszatérés a tervek szerint zajlik, akkor még Rafael Nadal győzelmét sem szabad kizárni. A salakkirály lassan másfél éve küzd a testével, hogy újra képes legyen felvenni a küzdelmet a legjobbakkal. Az első tornája alapján sok munka áll még a spanyol előtt, aki barcelonai torna második fordulójában bántóan simán kapott ki ausztrál ellenfelétől. A nők között várhatóan az lesz a kérdés, hogy meg tudja-e valaki állítani azt az Iga Swiateket, aki az elmúlt 4 szezonban háromszor nyerte meg a Roland Garrost. Bizakodásra adhat okot az ellenfeleknek, hogy az elmúlt időszakban a lengyel nem tűnik olyan dominánsnak, mint például két éve ilyenkor, amikor zsinórban 37 mérkőzésen nem talált legyőzőre.

Jósda: Marozsán Fábián egészen a legjobb nyolcig menetel, ahol a későbbi győztes Stefanos Tsitsipas 3-6, 7-6, 6-2-re győzi le az egyre nagyobb elismertségnek örvendő érdi teniszezőt.

Tollaslabda

Bemutatkozás: 1992 – Barcelona

Éremosztó számok Párizsban: 5 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (április 24-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: Bár már 2017-ben világbajnoknak mondhatta magát, Viktor Axelsen mindenkinek megmutatta, hogy igenis az olimpia a világ legnagyobb sporteseménye, mikor az üres stadionban is elöntötték az érzelmek a finálé megnyerésének pillanatában.

Párizsi kisokos: Tollaslabdában csakis az éves ranglistáról lehet kvalifikálni, amit ezúttal április.28-án zárnak le. A nagy esélyesek természetesen gond nélkül kijutottak az olimpiára, egyedül azoknak a sportolóknak lehetett izgulni valójuk, ahol az országban kettőnél több kiemelkedő tollaslabdázó van. A legnagyobb nevű távolmaradó a japán Nozomi Okuhara, aki korábban olimpiai bronzérmet és VB címet is szerzett női egyesben. Egy hajszálon múlt, de sikerült kvótát szereznie Chou Tien Chennek, akinek az ellenfelek mellett a vastagbélrákkal is fel kellett vennie a küzdelmet. A több hónapos kényszerpihenő ellenére a tajvani tollaslabdázó mer nagyot álmodni és töretlenül hisz benne, hogy a nyáron egy olimpiai éremmel is megünnepelheti a halállal szemben aratott győzelmét. Magyar szempontból nem alakult szerencsésen a kvalifikációs időszak, így gyakorlatilag kijelenthető, hogy 2012 után először nem lesz hazai tollaslabdázó az ötkarikás játékokon. 

Jósda: A sportág történetében először mind a két egyes versenyszámban címvédésnek lehetünk szemtanúi. Viktor Axelsen és Chen Yufei is viszonylag könnyedén, két szettben abszolválja a döntőt, amivel végérvényesen beírják nevüket generációjuk legjobb tollaslabdázójaként.