Nemzet Színésze, de vajon meddig?

Magazin 2024.05.04. László-Kun Gábor
Fotó: Wikipedia (Rózsavölgyi Gyöngyi)
Gyakran halljuk ismert színészek kapcsán, hogy X és Y esélyes lehet a Nemzet Színésze címre. Talán azt is tudjuk, hogy ez egy igen exkluzív társaság, ahová bekerülni nagy kiváltság és hogy a cím birtokosa élete végéig birtokolja ezt az elismerést. De mi is ez a díj tulajdonképpen?

 

A magyar színházművészet bővelkedik díjakban. Ezek többsége ismert színészlegendákról, gyakran tragikusan korán eltávozott művészekről kapta a nevét. A legismertebb ezek közül a Jászai Mari-díj, amely a legmagasabb magyar állami színművészeti elismerés. De névadója díjnak Páger Antal, Sinkovits Imre vagy a nemrég elhunyt Babicsek Bernát is. Más díjak klasszikus szerepekre emlékeznek, például a Nagymama-díj, amit a névadó mű, A nagymama írójának, Csiky Gergelynek a születésnapja alkalmából december elején vehetnek át fiatal kaposvári színészek. Akad persze egy-két komolytalan kitüntetés is, úgy mint a PUKK-díj, ami a Budapesti Katona József Színház által alapított elismerés pár mondatos szerepek emlékezetes megformálásáért.

A Nemzet Színésze címet olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek ítélik oda, akik jelentős szerepet vállaltak a magyar nyelv és irodalom ápolásában, a magyar színművészet fejlesztésében és népszerűsítésében. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át. A címre jelölteknek fő- vagy epizódszerepekben kell kimagasló teljesítményt nyújtaniuk, betöltve legalább a 62. életévüket, és legalább 40 évet kell színpadon tölteniük, ebből legalább 20 évadot a budapesti Nemzeti Színházban.

Legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre a címet (átmenetileg kevesebb lehet), és életük végéig havi 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha valamelyik viselő elhalálozik, a többi címbirtokos egyhangú szavazással javasolhat újabb személyt a címre.

Huszonnégy év alatt elég változatosan alakult a díjbírtokosok köre. Huszonhat díjazott színész már nincs köztünk. Máthé Erzsi volt az utolsó olyan díjazott, aki még az elsők között, 2000-ben kapta meg a címet, és 2023-ban, 96 éves korában hunyt el. Ő volt a leghosszabb ideig címmel rendelkező és a legidősebb díjazott. 

Noha a szabályok semmilyen nemi megkülönböztetést nem írnak elő, a Nemzet Színészei mindig a megürült hely korábbi birtokosának megfelelő nemű új tagot választanak. Az új tag kiválasztásakor hagyományosan a budapesti Nemzeti Színházban gyűlnek össze a Nemzet Színészei. Az újonnan megválasztott művészt a budapesti Nemzeti Színház aktuális igazgatója értesíti a kitüntetésről. Eddig a legrövidebb időt Bitskey Tibor és Benedek Miklós töltötte a testületben (mindössze 4 hónapig).

A legfiatalabb díjazott, Törőcsik Mari, 64 éves volt megválasztásakor, 2000-ben, míg a legidősebb, Gera Zoltán, 90 éves volt, aki csak rövid ideig, mindössze hét hónapig volt tag. Andorai Péter volt a legfiatalabb, amikor elhunyt (mindössze 71 éves), míg az imént már említett Máthé Erzsi volt a legidősebb, 96 évesen.

Érdekesség, hogy csak három vidéki színész kapott eddig ilyen elismerést: Király Levente (Szeged), Kóti Árpád (Debrecen) és Csikos Sándor (Debrecen), a többiek munkássága jellemzően Budapesthez kötődik. Egyszer fordult csak elő, hogy egyszerre két tagot is választani kellett: Sztankay István és Avar István halála után Bitskey Tibor és Cserhalmi György egyszerre kapta meg az elismerést, bár az idei két elhunyt művész halála is elég közel volt egymáshoz.

Az eddigi egyetlen házaspár a testületben Almási Éva és Balázsovits Lajos volt, mivel Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari megválasztásukkor már nem voltak házasok.

Törőcsik Mari az egyetlen, aki a Nemzet Művésze címet is birtokolta. Négyen díjazott nem kapott Kossuth-díjat: Balázsovits Lajos, Berek Kati, Komlós Juci és Szacsvay László. Szintén négyen nem részesültek Jászai Mari-díjban: Balázsovits Lajos, Bessenyei Ferenc, Cserhalmi György és Gera Zoltán.

A legutóbbi címet 2024-ben, április 4-én Csikos Sándornak adományozták, és cikkünk írásakor egy hely még kiadó volt a nemzet színészei között, amelyet március végi haláláig Tordy Géza viselt.

Idén márciusban az Index.hu megszellőztette annak a lehetőségét, hogy a cím megszűnik és egybeolvad a Nemzet Művésze címmel, amely díj nem kizárólag a színészek sajátja, hanem kaphatja zenész vagy képzőművész is. Ezt a sejtést egyelőre nem erősítette meg hivatalos úton senki.