Házikedvenceink leggyakoribb betegségei

Magazin 2024.05.10. Kiss Adrienn, Csiki Kata
Azonnal érdemes állatorvoshoz fordulni, ha kisállatunk viselkedése egyik napról a másikra teljesen megváltozik, gyorsan és indokolatlanul fogyni kezd, vagy épp ellenkezőleg, extrém módon megnő az étvágya. Bár sajnos gyógyíthatatlan betegségek is vannak, a legtöbb kór ellen ma már létezik védőoltás vagy gyógyszeresen kezelhető.

 

Kiskedvencünk betegségeire olyan egyértelmű tünetek is felhívhatják a figyelmünket, mint a folyamatos hányás, hasmenés, a légzési nehézségek vagy éppen a szünet nélküli vakarózás, nyalogatás. Valamivel nehezebb lehet a dolgunk, ha beteg, kóbor állatot találunk – ilyenkor az első utunk egy menhelyre vagy egy ebrendészeti telepre vezessen, mert ők rendelkeznek chip leolvasóval, így könnyen kideríthetjük, ki a szerencsétlenül járt állat gazdája. 

A mikrochip beültetés egyébként 2013. január elsejétől kötelező hazánkban: a 4 hónaposnál idősebb kutyák kapják meg ezt az egyedi számsorral ellátott rizsszem nagyságú chipet az állatorvostól. A beültetés egy vastagabb injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel történik a nyak bal oldalán. A www.petvetdata.hu címen elérhető adabázisban jellemzően a gazda nevét, lakcímét, telefonszámát és e-mail címét tudják megtalálni az ebrendészeti telepek dolgozói, más információ nem elérhető – vagyis kár olyan reményeket fűzni a chip-hez, hogy valós idejű GPS nyomkövetésre is használható lehet. 

A felelős gazdik persze nem csak az állat eltűnését igyekeznek megelőzni, hanem a betegségek előfordulásának valószínűségét is igyekeznek csökkenteni. Kutyák esetében ma már védőoltással megelőzhető a parvovírusos és a coronavírusos bélgyulladás, valamint a szopornyica, a veszettség, a fertőző májgyulladás és az emberi influenzához hasonló kennelköhögés is. Mindezek közül kiemelkedő figyelmet érdemel a veszettség, ami emberre is átterjedhet (kutyaharapás révén), és a mai napig gyógyíthatatlan. Pontosan ezért az ebek veszettség elleni oltása minden évben kötelező és a rókákat is immunizálják évről-évre 150 m magasról kiszórt csalétkekkel. 

Persze olyan betegségek is előfordulnak, ami ellen nem létezik védőoltás, ilyenkor a gazdi figyelmessége és gyorsasága életet menthet. A bélelzáródás idegen tárgy lenyelése vagy béldaganat miatt alakulhat ki, és extrém puffadás, illetve fájdalom jellemzi. Gyakori a bélférgesség is, ami megnövekedett étvággyal, fogyással, nyákos ürülékkel járhat – bár ez ellen hatékony féreghajtó tablettákkal is védekezhetünk. Előfordulhat még bőr-és szívférgesség – ezek közül az utóbbi halálos kimenetelű lehet. Tünetei közé tartozik a fáradékonyság, a köhögés, az általános rossz kondíció. 

A kutyák leggyakoribb idegrendszeri megbetegedése az epilepszia, ami lehet örökletes hátterű vagy agydaganat, fejsérülés, esetleg agyvérzés következménye. Antiepileptikumokkal jól kezelhető, viszont rohamok közben nem sokat tehetünk kiskedvencünkért: ilyenkor érdemes alá puha párnát rakni és a sérülést okozó tárgyakat eltávolítani a közelből.

A kullancsok és a bolhák a macskák és a kutyák életét egyaránt megkeseríthetik: előbbiek babesiosist és Lyme-kórt terjesztenek, míg az utóbbiak valamivel ártatlanabbak, és fel lehet venni ellenük a harcot nyakörvvel, tablettával, samponnal, porokkal és egy egyszerű, sűrű fogú bolhafésűvel is. A babesiosis vérszegénységet, veseelégtelenséget, lép és máj megnagyobbodást okoz, míg a Lyme-kór nehezebben felfedezhető: hőemelkedés, bágyadtság, sántítás és szívizom károsodás érintheti a beteg kedvencünket. 

Kizárólag a cicákra jellemző a cseppfertőzés útján terjedő macskanátha, ami antibiotikummal, valamint szem – és orrcseppel is kezelhető, sőt, védőoltás is létezik. És sajnos mégis, gyakran lehet összeragadt szemű, nyáladzó kóbor cicákba botlani…

Hírhedt macska betegség a toxoplazmózis is, amit egy egysejtű kórokozó okoz és egértől, patkánytól kerülhet át a kedvencünkre. Nagyon sokszor tünetmentes formában jelentkezik, és úgy becsülik, hogy az emberek 30-50%-a már átesett rajta, anélkül, hogy tudna róla. Cicáknál lázat, hányást, hasmenést, vérszegénységet, akut tüdőgyulladást és agykárosodást okozhat, de az emberi magzatra is veszélyes, szem –és agykárosodás alakulhat ki a fertőzést követően. Pontosan ezért terhes nőknek nem ajánlott a mosatlan zöldség, gyümölcs fogyasztása, illetve az alomtálcák takarítását sem javasolt nekik végezni. 

 

Források: