Jobboldali előretörés Horvátországban

Közélet 2024.05.11. Rácz Gergely Barnabás

Nemrég parlamenti választást tartottak Horvátországban, amelyet szabálytalanság miatt két szavazókörben megismételtek. A hivatalos eredményekből (amelyet az említett incidens miatt csak egy hét csúszással hoztak nyilvánosságra) kiderült, hogy a két legerősebb párt egyike sem szerzett annyi helyet, hogy kormányt alakíthasson, magyarán, ha nem sikerül koalícióra jutnia valamelyiknek, új szavazást kell kiírni.

Nem sok idő maradt egyezségre jutni

A választást április 17-én tartották, de az eredményhirdetésre csak 29-én került sor, és legkésőbb május 19-éig össze kell ülnie az új országgyűlésnek. A 151 fős parlament összetétele a következőképpen alakult: a Horvát Demokratikus Közösség 61, a Szociáldemokrata Párt 42, a Haza Mozgalom 14, a Híd Párt 11, a Képesek Vagyunk Rá! szövetség 10, az Isztriai Demokratikus Gyűlés 2, a Független Északi Platform 2, a Fokus/Köztársaság Párt pedig 1 helyet szerzett, míg a maradék 8 helyet nemzetiségi képviselőknek tartják fenn.

Az adatokból fény derül arra, hogy a jogosultak 63,06 százaléka járult az urnák elé, amelynél többen ez idáig csak egyszer, a 2000-es választáson jelentek meg, míg 2015-ben szinte azonos arányban voksoltak.

Zajlanak a koalíciós tárgyalások

Az első helyezett HDZ a szélsőjobboldali Haza Mozgalommal kezdett koalíciós tárgyalást, ám a kettejük összesen 75 képviselője mellé további egyet maguk mellé kell állítaniuk a többséghez. A Haza Mozgalom négy kormányzati tárcát kért cserébe.

A partner párt vezetője egy nemzeti érzelmű kineziológus, Ivan Penava. A 2020-ban alakult nacionalista tömörülés elnöke egyébként egykori evezős és a délszláv háborúban elpusztított Vukovár polgármestere. A párt felfelé ívelő pályáját a bezsebelt harmadik hely is igazolja.

A Haza Mozgalom eleinte ragaszkodott a gazdasági tárca vezetéséhez, ám később megenyhültek, így közelebb került a megegyezés. Helyette négy befolyásos minisztérium irányítását szeretnék maguknak: a kulturálisat, a belügyit, az igazságügyit és a területfejlesztésit, amit azzal indokoltak, hogy ezeken keresztül tudják igazán képviselni azt a jobboldali, konzervatív ideológiát, amelyre a szimpatizánsaik szavaztak. A víziójuk egy bevándorlásellenes, bűnmentes és patrióta Horvátország.

Ki legyen a plusz egy ember?

Jóllehet a két párt nagy valószínűséggel meg fog egyezni, ezzel még mindig csak 75-en lesznek a parlamentben, márpedig az abszolút többséghez 76 fő szükséges.

Az egyik lehetséges személy a szerb nemzetiségi képviselő lenne, de a Haza Mozgalom, révén, hogy egy nacionalista párt, nem támogatja ezt a forgatókönyvet.

A kérdés már csak az, hogy ki lesz a hetvenhatodik. Záros határidőn belül dönteniük kell.