Az USA újabb dollár milliárdokkal támogatja szövetségeseit

Közélet 2024.05.13. Gosztola Ágnes

Április végén, hosszú küzdelmek árán elfogadta a Szenátus azt a költségtervezetet, aminek keretében az Egyesült Államok közel 95 milliárd dollárral segíti szövetségeseit. A törvénytervezetet 4 részre szedték, hogy republikánus oldalról nagyobb támogatottságra tegyenek szert — az elképzelés pedig bevált. 

Rögös út az elfogadásig

Februárban már a Szenátus elfogadott egy hasonló tervezetet, de a Képviselőházon már nem jutott tovább a republikánusok egységes ellenzése miatt. A javaslat leginkább amiatt hasalt el akkor, mert a jobboldaliak többsége ellenzi Ukrajna támogatását. Hogy ezt megkerülje a Trumphoz egyébként hű Mike Johnson, a Képviselőház vezetője, érdekes megoldást talál ki. A törvényjavaslatot 3 külön részre osztotta: az ukrán, az izraeli és a taiwani segélyekre, valamint berakott egy 4. elemet is. Ez utóbbi szigorításokat tartalmaz Irán és Oroszország irányába, valamint a TikTok szabályozását is magában foglalja. Az elképzelés pedig az volt, hogy várhatóan individuálisan egyik csomag sem kerül elutasításra a Képviselőházban, majd aztán ismét összegyúrva a Szenátusban sem ütközik már nagy ellenállásba. A republikánusok sokáig azért késleltették az elfogadást, mert ragaszkodtak a mexikói határra vonatkozó szigorításokhoz, ami végül a végső változatba be sem került.

A csomagok tartalma

A közel 95 milliárd dolláros tervezet nagy részét, közel 61 milliárd dollárt Ukrajna Oroszország elleni háborújának folytatására szánják. Ennek az összegnek a nagy részéből Ukrajna amerikai fegyvereket fog vásárolni, tehát a pénz az országon belül marad. Az USA vállalja, hogy tovább növeli a frontra küldött rakéták számát, köztük a nagy hatótávolságú ATACMS névre hallgatókat is. A jobboldaliak csak olyan feltételekkel fogadták el végül a tervezetet, hogy a 61-ből 10 milliárd dollárt nem támogatás, hanem kölcsön formájában kapja Ukrajna.

Izrael és a környező országok a tervek szerint 26 milliárd dolláros támogatásban fognak részesülni. Ebből költhet az ország vezetése a légvédelem, köztük a Vaskupola megerősítésére is. Az USA 2,4 milliárd dollárt a térségben végzett hadműveleteire szán. Valamint ebből az összegből fedezik majd a Gázának, Szudánnak és Haitinek biztosított humanitárius segélyt is.

Taiwan 8 milliárd dolláros támogatást fog kapni az elfogadott törvényjavaslat szerint. Az ország egyelőre nem tudja, miként költse el ezt az összeget, így már jelezte, hogy felvenné a kapcsolatot az USA-val további egyeztetések céljából. Kína viszont már reagált is, szerintük ezzel a juttatással az Egyesült Államok nem teljesíti a kötelezettségvállalását, miszerint nem támogatja Taiwan függetlenségét. 

A szavazások alakulása

A mostani csomagot a Szenátus 79:18, a Képviselőház pedig 311:112 arányban fogadta el, ami magas támogatottságról tanúskodik. Külön-külön viszont megoszlott, hogy melyik politikai oldal melyik elemet támogatta, vagy éppen ellenezte. A progresszív demokraták részéről a teljes csomag, az izraeli rész és a TikTok szigorítás is alacsony népszerűségnek örvendett. Az előbbi főként azzal magyarázható, hogy magában foglalja a másik két részt. A baloldaliak közül sokan elítélik Izrael Gázával szembeni fellépését, ezért az ellenkezés. A TikTok szigorításával pedig azért nem értenek egyet, mert véleményük szerint ezáltal csorbul a szólásszabadsághoz való jog.

A szélsőjobbot képviselő politikusok leginkább a teljes csomagot és az ukrajnai részt ellenezték. Szerintük ugyanis a pénz csak a háború és az értelmetlen öldöklés elhúzódását eredményezi, de kézzelfogható sikerek nem lesznek. A TikTok-ra vonatkozó elképzeléseket kifejezetten támogatják annak érdekében, hogy kínai befolyást csökkentsék. 

A középutas politikusok, mind demokrata, mind republikánus oldalról általában támogatták a kezdeményezést. Akadtak olyanok is, főként a jobboldalról, akik ugyan a korábbit leszavazták, most mégis elfogadták a javaslatot. Döntésüket azzal indokolták, hogy az összeg jelentős része egyébként is az országban marad. Ugyanis várhatóan az USA hadiipara fogja szolgáltatni a fegyvereket, lőszereket.

Joe Biden előre jelezte, hogy ha április végén a Képviselőház és a Szenátus által is elfogadásra került a törvényjavaslat, rajta nem fog múlni: amint az asztalára kerül a dokumentum, alá fogja írni. Ezen ígéretének április 24-én eleget is tett. Ugyanakkor jelezték, hogy a törvény elfogadása ellenére továbbra is használni fogja kampányában az amerikai elnök a TikTok-ot, hogy minél több választót elérjen.