Budapest legjobb kollégiumai

Kapun Kívül 2024.05.14. Rácz Gergely Barnabás

Vannak dolgok, amelyeket csak egy kollégista érthet igazán. Például, hogy mi a közös a kolis hűtőben és a Bermuda-háromszögben; vagy hogy milyen jó, amikor a kedvenc portásunk arca néz vissza ránk a bejáratnál; vagy hogy milyen érzés egy szobában túrázni a kijelölt ösvényen. Persze nem mindegy, hogy ezeket az élményeket hol éljük át. A diákok ezeket találták a legélhetőbbnek egy 2018-as szavazás szerint.

ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégium

Az ELTE legnagyobb (három épületből álló) és legkedveltebb kollégiumában 1101 fő szállásolható el, akik az egyetem minden karáról érkezhetnek. A Dayka Gábor utcai diákszálló közvetlen járatokkal elérhető mások mellett a Déli pályaudvarról, Újbuda-központtól, az Astoriáról, valamint Budaörsről is, illetve éjszaka is elérhető közvetlen buszjáratokkal.

NKE Orczy Úti Kollégium

Az épület Józsefvárosban, a Nagyvárad térnél, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán található. A 2015 őszén átadott épület gyönyörű zöldövezetben található, hiszen az Orczy park veszi körül, ahol rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra. A 3-as metró közelsége pedig lehetőséget ad azoknak, akik éppen nem lazulásra, hanem bulira, pörgésre vágynak, hiszen gyorsan elérhető vele a belváros.

A kollégium zárt parkolóval rendelkezik, ám ott az intézmény lakói kizárólag indokolt esetben, kollégiumvezetői engedéllyel tárolhatják saját kocsijukat. A hozzátartozók a be- és a kiköltözés idejére, a pakolás könnyítése céljából ingyen vehetik igénybe a parkolót. Ezenfelül a kollégisták mozgássérült rokonai is bármikor élhetnek e lehetőséggel.

Zárt kerékpártároló is fellelhető az épületben, amelyet bármelyik lakó díjmentesen használhat, csupán jeleznie kell a kollégiumvezető felé az igényét.

Az épület ötemeletes, amelynek áthidalását négy felvonó és két lépcsőház teszi lehetővé. A kollégium helyiségei akadálymentesek.

BME Schönherz Kollégium

Az 1981-ben épült kollégium 18 emeletén több mint 1000 hallgató számára van férőhely. Egy szoba alapterülete 24 négyzetméter, amelybe beletartozik egy saját zuhanyzó és egy mellékhelyiség is. A szobák 4 fősek, fejenként egy íróasztallal, beépített szekrénnyel, polccal és éjjeliszekrénnyel, egy konnektorral, valamint tv-vel és telefonaljzattal. Ezenkívül szobánként egy hűtőszekrény is rendelkezésre áll.

A wifire a hozzájárulási díj befizetése után bárki csatlakozhat, és ha bármilyen problémája akad, akkor a Kollégiumi Számítástechnikai Kör segít annak megoldásában.

Szintenként egy konyha áll rendelkezésre, mindegyikben egy tűzhellyel, nyolc főzőlappal, valamint a szobákkal megegyező számú zárható szekrénnyel. A páratlan szinteken mosó- és szárítógépek vannak, amelyeket bárki térítésmentesen használhat.