Olimpia XI – kézilabda, kosárlabda, röplabda: Egyik szemünk sír, a másik nevet

Sport 2024.05.15. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Kézilabda

Bemutatkozás: 1936 – Berlin

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-1-2

Magyar indulók Párizsban: férfi csapat & női csapat

Emlékek Tokióból: Mikkel Hansen 9 lőtt gólja is kevés volt, hogy a riói torna döntőjének visszavágóján a dánok ismét le tudják győzni a franciákat. A Nikola Karabatic vezette gárda már az első félidőben 4 gólos előnyt épített fel, amiből a mérkőzés végére kettőt meg is tartott, amivel a francia férfi kézilabdaválogatott megszerezte harmadik olimpiai bajnoki címét.

Párizsi kisokos: Mivel a házigazda automatikus résztvevőnek számít, a francia rendezés következményeképp több mint 30 éve nem látott színvonalú mezőny gyűlt össze. A sikeresen megvívott pótselejtezőknek hála a 2004-es athéni olimpia után ismét mindkét kéziválogatottunknak szurkolhatunk és a néhány hete lezajlott sorsolás után azt lehet mondani, hogy bár éppen ellenkező okból, de mindkét csapat bizakodóan tekinthet a tornára. A férfi válogatottunk kétségtelenül a nehezebb csoportba került, ahol az előző olimpia két döntőse mellett a norvégok, az egyiptomiak és az argentinokkal találkoznak majd Chema Rodriguez tanítványai. A nehéz csoport ellenére sem kilátástalan a válogatott helyzete, ugyanis ha összejön a továbbjutás, akkor a negyeddöntőben akár a másik csoport első helyezettje ellen is reális győzelmi esélyeink lehetnek. Ezzel szemben a női csapatnak épphogy a könnyebb csoport nyithatja meg az utat az elődöntőbe, ahol egy papíron jól sikerült csoportkör után a másik csoport harmadik vagy negyedik helyezettje ellen lehet egy ki-ki meccset játszani a továbbjutásért. Ami a végső győzelemre esélyes válogatottakat illeti nem sok minden változott Tokió óta. A férfiaknál ezúttal is a dán-francia döntő tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, még a nőknél egy norvég, francia, dán versenyfutásra lehet számítani.

Jósda: Az Eb-ken és VB-ken rendre domináns női norvég válogatott zsinórban a harmadik olimpián is lemarad a döntőről, miután az elődöntőben hosszabbításban vereséget szenved a hazai francia válogatottól.

Kosárlabda

Bemutatkozás: 1936 – Berlin

Éremosztó számok Párizsban: 4 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban: május 8-ig nem kvalifikált magyar csapat

Emlékek Tokióból: Izgalmas és fordulatos mérkőzéseket hozott az előző olimpián bemutatkozó 3×3-as kosárlabda, ahol a férfi tornát nem kis meglepetésre az a lett válogatott nyerte, akiknek a kvalifikációjuk is csupán egy hajszálon múlott miután a pótselejtező elődöntőjében két ponttal kikaptak a lengyel csapattól.

Párizsi kisokos: Jövőbeli könyvek és dokumentumfilmek hada semmisült meg, mikor a Székely Norbert vezette női kosárlabdacsapat több mint 20 pontos előnyből kapott ki azon a bizonyos februári pótselejtezőn. Az évek óta tartó kimagasló szakmai munka megkoronázása lehetett volna az olimpiára való kijutás, amire így még legalább négy hosszú évet kell várnia a lányoknak. Mindezek ellenére láthatunk magyar kosárcsapatot nyáron, ha a május.16 és május.19-e között megrendezésre kerülő 3×3-as pótkvalifikációs tornán legalább az egyik válogatottunknak sikerül kvótát szereznie. Európai NBA sztárok ide vagy oda kétség sem férhet hozzá, hogy ezúttal is mindenki az amerikai válogatottra lesz majd leginkább kíváncsi, ahol olyan szupersztárok fognak majd együtt játszani, mint LeBron James, Kevin Durant és Steph Curry. Nem kérdés, hogy ilyen névsorral az amerikaiak a torna favoritjai, ám a 2019-es VB óta már mindenki pontosan tudja, hogy nincs előre lefutott mérkőzés. A női tornán még nyomasztóbbnak tűnik az Egyesült Államok dominanciája, így aki sok pénzt szeretne keresni az ne az amerikai női válogatott tizedik olimpiai aranyérmére tegye a pénzét, mert az nem fizet jól. A 3×3-as tornákon ezzel szemben szinte megjósolhatatlan a végső győztes kiléte, mindkét nem esetén alsóhangon 3-4 válogatott is reálisan olimpiai bajnok lehet.

Jósda: A döntőig parádézó amerikai válogatott a Nikola Jokic vezette szerb válogatottal találja magát szembe, ahol déli szomszédunk az utolsó 6 percben 11 pontos előnyből bukja el története első olimpiai aranyát.

Röplabda

Bemutatkozás: 1964 – Tokió

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban: május 8-ig nem kvalifikált magyar csapat

Emlékek Tokióból: Nem alakulhatott volna szorosabban a brazil-argentin örökrangadó. Az előző olimpia bronzmérkőzését döntő szett 15-13-ra nyerték az argentinok amivel 1988 után állhattak ismét dobogóra.

Párizsi kisokos: Történelmi lehetőség előtt áll a lengyel férfiválogatott, akik hibátlan teljesítménnyel váltották meg repülőjegyüket és sok szakértő szerint jelenleg a legesélyesebbek az aranyéremre. Nem lesz egyszerű dolguk, ugyanis az előző olimpiát megnyerő franciák hazai pályán szeretnének címet védeni, a brazilok pedig a Japán fiaskó után szeretnének visszaülni a világ tetejére. Érdemes lesz még figyelni az olaszokra is, a válogatott egy része ugyanis az idei BL döntőben felmosta a padlót a lengyel válogatott néhány tagját is soraiba tudó Jastrzebskivel. Érdekes módon a női mezőnyben is hasonló a helyzet, ott ugyanis az elmúlt években a török válogatott emelkedett a legjobbak közé és senki ne kételkedjen benne, hogy a csapat maradandót szeretne alkotni Párizsban. Kihívókból a törököknek sem lesz hiány, bár a nők között talán egy fokkal jobban kimagaslik az élmezőny és a brazil, török, amerikai trió győzelmén kívül minden más nagy meglepetésnek számítana.

Jósda: 1972 óta először jut a legjobb négy közé a német férfiválogatott, azonban az elődöntőben és a bronzmeccsen elszenvedett vereségek miatt végül nem jön össze a hőn áhított érem.