Hogyan lehet saját szigetem?

Magazin 2024.05.21. Csiki Kata

Ha elköltöznél otthonról, talán elsőként budapesti albérletek közt nézel szét, esetleg gondolkozol majd saját lakás vásárlásán vagy építésén. Viszonylag kevés embernek jut eszébe, hogy egy szigetet nézzen ki álmai lakhelyéül, de jó, ha tudod, hogy ez cseppet sem lehetetlen elképzelés. Ha esetleg foglalkoztat az a lehetőség, hogy saját tengerpartodon ücsörögve fogyaszd el reggeli kávédat a világ zajától távol, mutatjuk az opciókat. 

 

Szigetek adás-vételével foglalkoznak ingatlanoldalak is, azonban talán a két legnagyobb el- és kiadással foglalkozó online ügynökség a Vladi Privat Islands és a Privat Islands. Előbbi főként az amerikai térségben van jelen, egy-két európai vagy ausztráliai szigettel fűszerezve a kínálatot, mely összesen 113 szigetből áll. Utóbbi esetében viszont majdnem 600 sziget közül válogathatunk szerte a világban, valamint erősségei közé tartozik az is, hogy sokkal összetettebb kereső funkciója is rendelkezésünkre áll, így nézelődéskor megadhatjuk, hogy hol szeretnénk és mekkora szigetet, milyen árkategóriában, milyen ellátottsággal és funkciókkal a területén. 

Természetesen, aki azt tervezné, hogy a budapesti ingatlanárak elől egy szigetre menekül el, az az árakat meglátva lehet csalódni fog, hiszen az oldalakon található szigetek közül a legolcsóbb is 50.000 amerikai dollár, 3000 teljesen beépítetlen négyzetméterrel Panama területén. Így erre még rászámolódna az infrastruktúra kiépítésének költsége, hacsak nem sátrazni szeretnél évente pár éjszakát a szúnyogokkal. Egy vízzel, árammal, és esetlegesen házzal rendelkező sziget ára már inkább 500.000 dollárnál kezdődik, felső határa pedig a csillagos ég. Jelenleg az oldalakon található legdrágább sziget Thaiföldön van versenyben 160.000.000 dolláros áron, majdnem 450.000 négyzetméterén kínálva luxus ingatlanokat, golfpályát, étteremépületet és strandokat. 

Természetesen nem muszáj rögtön fejest ugrani a vásárlásba, első körben bérelni is lehet szigetet, főleg, ha csak kis időre szeretnél elszigetelődni a világtól. Ennél a funkciónál azonban érdemes biztosra menni, hogy a szigetet és az azon álló épületek teljes körű privát használatát jelenti-e az adott szolgáltatás, vagy csak egy épület, esetleg egy szoba, vagy épületrész rendelkezésre bocsátását. A bérlésben egyébként az elköteleződés alacsonyabb foka mellett az is előnyként szólhat, hogy nem ritkán választható a szolgáltatás teljes ellátással, vagyis nem neked kell gondoskodni az étel/ital megoldásáról. Ez első szigetezőként például különösen jól jöhet, amíg nem válik megszokottá, hogy pár száz kilométerre található a legközelebbi bolt. Ez azonban a bérleti díjban is meglátszik. Míg kisebb, ellátás nélküli szigeteket már találni 500 dollár/ hét árazással, ellátással együtt már inkább az 1000 dollár/ éj a minimum, ez pedig még csak a sátras elszállásolást jelenti. Az árlista másik vége nem ritkán az akár 75.000 dollár/ éj árazást is elérheti, igaz ez már luxusvillás szállást és többek között jet ski túrákat, golfpályát és teljes ellátást is magába foglal. 

Ha azonban mégis a vásárlás mellett döntenénk nem árt néhány fontos szempontot mérlegelni: 

1. Pénzügyek: Bár már a sziget vételára is borsos lehet, ez még nem foglalja magába az ügyintézést, utazást, adókat és adott esetben építkezést, ami lássuk be, egy szigeten némileg nehézkesebb, mint a szárazföldön. Érdemes meggondolni azt is, hogy mire használnád a szigetet és mikor térülne meg ennek kapcsán a befektetett pénz. Nem mindegy, hogy a saját, világ előli elvonulásodra szeretnéd szentelni, vagy turisztikai célokra szeretnél beruházni. Az is fontos, hogy míg lakásvásárlásra, házépítésre elérhetőek különböző hitelek, a szigetre kiköltözést nem valószínű, hogy bármelyik állam támogatná.

2. Lokáció: Itt érdemes átgondolni az adott ország jellemzőit, a gazdasági helyzettől kezdve a biztonságon át, az időjárásig. Egy thaiföldi sziget például jól hangzik amíg bele nem bonyolódsz az adózási vagy ügyintézési rendszerbe, vagy el nem mossa a házadat egy szökőár. Azt is érdemes észben tartanod, hogy nem mindenhol engedélyezik a sziget vásárlást, ha nem vagy helyi állampolgár. Ha például nem ragaszkodsz az egzotikus helyszínekhez, gyönyörű eladó szigeteket találhatsz Európában, többek közt Horvátországban vagy Görögország, Olaszország de akár Skandinávia területén is. 

3. Megközelítés: Egy saját sziget megközelítése legjobb esetben egy speed boat, vagy motorcsónak segítségével történhet, vagyis nagyon nem mindegy, hogy milyen messze van a legközelebbi part és azt hányszor szeretnéd elérni. Vedd figyelembe, hogy hol van elérhető bolt, vagy egészségügyi ellátás, és mennyi időbe telik oda eljutnod. A túl nagy elzárkózás akkor sem jó, ha elképesztő hatékonysággal tudsz bespájzolni minden szükséges dolgot a szigetedre, vagy jó barátságot ápolsz labdákkal. A semmi közepén pedig állandó biztonsági szolgálatról is ajánlott gondoskodni, ha nem szeretnéd, hogy a következő járványra bekészített WC-papír tartalékod kalózok martaléka legyen. 

4. Infrastruktúra: Talán az egyik legfontosabb egy sziget vásárlásakor, hogy egy üres földdarabot veszel a tenger közepén, vagy egy olyan telket, amin van ház, víz, elektromos áram. Ha nincs, akkor sajnos ezt mind magadnak kell majd kiépítened, ami, mivel minden eszköz és alapanyag szállításáról gondoskodni kell, elég idő- és pénzigényes feladat. Ehhez kapcsolódóan is érdemes figyelembe venni a sziget megközelíthetőségét és elhelyezkedését is, hiszen teljesen más opciókat jelent, ha a parttól 2 kilométerre van a szigeted, ami akár rendelkezik saját kúttal, vagy a szárazföldtől 200 kilométerre, és a vizet is neked kell szállítanod, vagy valamilyen esővizet/ tengervizet ivóvízzé átalakító berendezésről gondoskodnod. Elektromos áramnál fontolóra veheted a napelemes rendszert, az internet kérdésköre azonban egy fokkal összetettebb, mivel, ha nincs mobilinternetes lefedettség, akkor műholdas verzióval kell megoldani, ez pedig kicsit nehezebb.