Olimpia XII – hullámlovaglás, vitorlázás, vízilabda: Új szelek fújnak

Sport 2024.05.22. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Hullámlovaglás

Bemutatkozás: 2020 – Tokió

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban: 0 fő

Emlékek Tokióból: Elképesztő drámával indult a férfi szörfösök döntője, a későbbi győztes Italo Ferreira ugyanis rögtön a finálé elején kettétörte szörfdeszkáját. A brazil a nem várt nehézségek ellenére is felül tudta múlni japán ellenfelét, így ő lett sportága első olimpiai bajnoka.

Párizsi kisokos: Ha valaki személyesen szeretné figyelemmel kísérni a szörfösök küzdelmeit, annak durván a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a versenyeket a francia fővárostól nem kevesebb mint 15000 kilométerre Francia Polinézián rendezik meg. Változás az előző olimpiához képest, hogy az akkori 20 helyett ezúttal már nemenként 24 kvótát osztottak szét, így némileg változni fog a lebonyolítás is, ami abból a szempontból mindenképpen örömteli, hogy ezúttal eggyel több fordulót rendeznek majd. Érdekesség, hogy a három évvel ezelőtti kvótaszerzőkhöz képest jelentősen kicserélődött a mezőny. A Japánban érmet szerző szörfösök közül például csak ketten, Carissa Moore és Kanoa Igarashi váltotta meg repülőjegyét.

Jósda: Az amerikai Caitlin Simmers alig több mint 1 év leforgása alatt a női szörfösök legismertebb alakjává válik azáltal, hogy mindössze 18 évesen megszerzi pályafutása első olimpiai bajnoki címét.

Vitorlázás

Bemutatkozás: 1900 – Párizs

Éremosztó számok Párizsban: 10 db

Magyar örökmérleg: 0-1-1

Magyar indulók Párizsban: 2 fő (1 férfi, 1 nő)

Emlékek Tokióból: Elképesztő izgalmakat hozott a női RS:X hajóosztály, ahol a mindent eldöntő 13.futam után mindössze két pont választotta el az első három helyezettet. A győzelmet végül a kínai Lu Yunxiu szerezte meg, aki sikerével az olimpiák történetének harmadik kínai aranyérmét szerezte vitorlázásban.

Párizsi kisokos: Jelentős átalakuláson mentek keresztül az olimpiai hajóosztályok a nemi egyenlőség és az eddiginél nemzetközibb mezőny érdekében. Számunkra leginkább a findingi megszűnése lehet fájó, ugyanis a programból való eltávolítás után a Japánban ezüstérmes Berecz Zsombor a hajóosztály egyik legjobbjaként döntött a visszavonulás mellett. Európa – és világbajnok vitorlázónk Érdi Mária viszont ott lesz Párizsban és kimondottan az egyik legnagyobb éremesélyesnek számít a női ILCA6 hajóosztályban. A ILCA egyébként megegyezik a korábban Laser néven futott hajóosztállyal, a névváltoztatásnak csupán gazdaságpolitikai okai voltak. Ami az olimpiai vitorlásversenyek legbonyolítását illeti, hajóosztálytól függően 11-13 futamot rendeznek, amik után minden versenyző a helyezési számával megegyező pontot kap és a végén az lesz olimpiai bajnok, aki a legkevesebb pontot gyűjti.

Jósda: A felejthetetlen olimpiai ciklus megkoronázásaképp Érdi Mária olimpiai bajnoki címet szerez, amivel történelmet ír és megszerzi Magyarország első aranyérmét vitorlázásban.

Vízilabda

Bemutatkozás: 1900 – Párizs

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 9-3-5

Magyar indulók Párizsban: férfi csapat & női csapat.

Emlékek Tokióból: A Filip Filipovic vezette szerb aranygeneráció megvédi a Rióban szerzett aranyérmét, miután a döntőben 13-10-re győzi le a története első döntőjében szereplő görög válogatottat.

Párizsi kisokos: Akárcsak a kézilabdások esetében, vízilabdaválogatottjainknak is a negyeddöntő lesz a kulcsmérkőzés. A legjobb 8 között aratott győzelem azt jelenti, hogy a csapat az érmekért ugorhat majd medencébe a torna hajrájában. Bár a kiélezett mezőnyben már az érem is szép teljesítmény, a férfiválogatott tavalyi VB címe után nem is lehet kérdés, hogy Varga Zsolt tanítványai a tizedik pólóaranyért utaznak Párizsba. A nők esetében már egy fokkal árnyaltabb a kép, mégis az amerikai válogatott legyőzhetetlenségének megszűnésével a jó formaidőzítés és a kulcspillanatokban hozott jó döntések akár az aranyéremig is repíthetik a lányokat. Tokió óta a férfi mezőny erőviszonyai valamelyest átalakultak. A hagyományosan kőkemény ellenfeleknek számító balkáni trió, Horvátország, Montenegró és Szerbia éppen egy generációváltás közepén jár. Természetesen így sem szabad lebecsülni egyik válogatottat sem, a mostani olimpiai ciklus alapján viszont inkább a görög, olasz, spanyol hármas lehet a mieink legnagyobb ellenfele. A nők között már szó esett a némileg meggyengült amerikai válogatottról, ám ettől függetlenül továbbra is ők lesznek az olimpia legnagyobb favoritjai. A változás csupán annyi, hogy Párizsban már sokkal kisebb meglepetés lesz ha a hollandok vezette kihívók valamelyike elhódítja az amerikaiak több mint egy évtizede birtokolt trónját.

Jósda: Bár mindkét válogattunk sikeresen túljut az elődöntőn, végül egyik döntő sem az általunk remélt forgatókönyvvel ér véget így a magyar helyett a görög és az amerikai himnusz zendül fel a Paris La Défense arénában.