Olimpia XIII – birkózás, cselgáncs, taekwondo: Bronzérmekben bízva

Sport 2024.05.26. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Birkózás

Bemutatkozás: 1896 – Athén

Éremosztó számok Párizsban: 18 db

Magyar örökmérleg: 20-17-19

Magyar indulók Párizsban (május 19-ig): 5 fő (4 férfi, 1 nő)

Emlékek Tokióból: Hazai olimpiájukon sem törtek meg a nyomás alatt a japán női birkózók. Az eddigi olimpiákon rendre legalább a női aranyérmek 50%-át elhozó válogatott Tokióban is 6-ból 4-et bezsebelt, köztük női 50kg-ban azzal a Yui Susakival, aki mindössze 21 évesen ért fel a csúcsra.

Párizsi kisokos: A birkózók utolsó kvalifikációs versenyét május. 9 és május. 12-e között rendezték meg, ahol a már korábban biztos indulónak számító 3 birkózónk mellett további két fő váltotta meg a párizsi repjegyét. Magyar szempontból óriási változás az előző olimpiához képest, hogy a Lőrinc testvérek egyik tagját sem láthatjuk a szőnyegen küzdeni, ugyanis a részükről roppant sikeres tokiói olimpia után mindketten bejelentették visszavonulásukat. A program szempontjából semmilyen változás nem történt az előző ötkarikás játékokhoz képest, így ezúttal is versenyszámonként 16 kvótát osztottak ki és ezúttal is 12 férfi, valamint 6 női súlycsoportban avatnak bajnokot. Sok sportággal ellentétben birkózásban az erre jogosult orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak Párizsban, így aki érmet szeretne szerezni annak tényleg a világ legjobbjai ellen kell megküzdenie, ugyanis az orosz birkózók nem kevesebb mint 8 érmet szereztek 3 évvel ezelőtt. Érdekesség, hogy Tokióban mindössze egyetlen címvédés történt. A férfi kötöttfogású birkózók 130kg-os mezőnyében az a kubai Mijáin Lopez diadalmaskodott, aki ezzel zsinórban negyedik olimpiájáról is aranyéremmel térhetett haza. Idén azonban biztosan új királya a súlycsoportnak, ugyanis a sportág immár 41 éves legendás alakja a kvalifikáció során alulmaradt honfitársával szemben, így lemaradt a párizsi olimpiáról.

Jósda: A kubai Oscar Pino hiába múlta felül a kvalifikáció során Lopezt, a döntőben már nem tudta véghezvinni mindezt a török Riza Kayaalp ellen, aki három dobogós helyezést követően ünnepelhet igazán önfeledten egy olimpiai döntő végén.

Cselgáncs

Bemutatkozás: 1964 – Tokió

Éremosztó számok Párizsban: 15 db

Magyar örökmérleg: 1-3-6

Magyar indulók Párizsban (május 19-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: Majlinda Kelmedi riói aranyérmét újabb két női koszovói aranyérem követte a japán fővárosban, amivel a fiatal ország egészen a sportág éremtáblázatának harmadik helyéig kapaszkodott.

Párizsi kisokos: A sportág tízszeres világbajnok és háromszoros olimpiai bajnok legendája hazai közönség előtt próbálja meg visszaszerezni a férfi 100+ kg-osok trónját. Teddy Riner közel egy évtizeden keresztül szinte legyőzhetetlen volt, az előző évtized vége felé azonban vége szakadt az egyeduralmának és Tokióban már be kellett érnie egy bronzéremmel. Bármennyire is nehéz időszakon van túl kétség sem férhet hozzá, hogy aranyéremre fáj a foga. A tavalyi világbajnokság alapján minden esélye megvan győzelemre, ugyanis Dohában 6 év szünet után ünnepelhetett ismét a dobogó tetején. Érdekes kérdés, hogy a hagyományosan japánok által dominált sportágban ezúttal hány aranyérem jut a szigetországnak. Három éve hazai pályán 9 aranyat is otthon tartottak, ezúttal azonban ne számítsunk ekkora bravúrra a japán cselgáncsozóktól, ha Párizsban 3-4 aranyérmet sikerül szerezniük akkor maximálisan elégedettek lehetnek. Ami a magyarokat illeti, reálisan ketten, Tóth Krisztián és Pupp Réka lehetnek harcban az érmes helyezésekért, azonban náluk is inkább a bronzérem tűnik elérhetőnek. Mivel cselgáncsban csak a kétéves ranglistáról lehet kvalifikálni így hivatalosan még egyetlen magyar sem jutott ki, mégis a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy 6 kvóta már biztosan zsebben van.

Jósda: Miután három éve a japán csapat éppen a franciáktól szenvedett vereséget az első ízben megrendezett vegyes csapatversenyben, Párizsban visszavágnak a japánok a hazai fiaskóért és ezúttal ők ünnepelhetnek az érzelmektől hemzsegő döntő végén.

Taekwondo

Bemutatkozás: 2000 – Sydney

Éremosztó számok Párizsban: 8 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (május 19-ig): 3 fő (2 férfi, 1 nő)

Emlékek Tokióból: Hiába győzte le az elődöntőben a tunéziai Mohamed Khalil Jendoubi az első kiemelt dél-koreai ellenfelét, a mindössze 18 éves taekwondos egy végletekig kiélezett döntőben már nem bírt olasz ellenfelével, így élete első olimpiáján kénytelen volt beérni az ezüstéremmel.

Párizsi kisokos: Rendkívül nemzetközi mezőny gyűlt össze, hogy megküzdjön az aranyérmekért. Pápua-Új Guinea, Leshoto és Gambia csak néhány példa azok közül az egzotikus országok közül, akik sikeresen kvalifikáltak a sportágban. Szintén jól mutatja a sportág sokszínűségét, hogy a legtöbb kvótaszerzővel büszkélkedő Kína is mindössze 6 sportolóval képviselteti magát. Ezért is lehet külön öröm, hogy Magyarország rekordot jelentő 3 taekwondost küldhet Párizsba, akik közül mindannyiuknak esélye lehet, hogy a vigaszágról megpróbálja megszerezni hazánk első érmét a sportágban. Egy olimpia mindig bővelkedik inspiráló történetekben. Taekwondoban a mindössze 19 éves Sarah Chaari sztorija szólhat a leghangosabban, aki olyan szinten berobbant súlycsoportjának legjobbjai közé, hogy egy esetleges aranyéremmel 20 éves kora előtt megnyerhet mindent, ami ebben a sportágban lehetséges.

Jósda: A három évvel ezelőtti ötödik helyét követően az 58kg-osok között szereplő Omar Salim egy szinttel feljebb tud lépni és a 2022-es világbajnoki címe után a legnagyobb színpadról is éremmel térhet haza.