Inkább itthon maradok! – a staycation nyomában

Magazin 2024.05.31. Kiss Adrienn, Csiki Kata
A koronavírus járvány nem csak a munkavégzés, hanem a nyaralás módját is forradalmasította: divatba jött a staycation (vagy holistay), vagyis a lakásban (de legalábbis belföldön) eltöltött nyaralás. Pénztárca- és környezetbarát, kevés szervezést igényel, de ugyanúgy kiszakíthat minket a hétköznapok mókuskerekéből, mint egy kéthetes luxusnyaralás. Mire lesz szükségünk hozzá? Csupán a kreativitásunkra!

 

Évente legalább két hét kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van – ez tény, és nem valami úri hóbort. A kiégéshez ugyanis egyenes út vezet, ha soha nem állunk meg pihenni, minden nap az ébresztőóra hangjára kelünk és belefásulunk a napi rutinba. A staycation legfontosabb szabálya pontosan ezzel kapcsolatos: ha otthon szeretnénk vakációzni, akkor muszáj elfelejtenünk a kötelezettségeinket és félre kell tenni a napi rutint – helyezzük végre előtérbe a spontaneitást. A holistay-t tökélyre fejlesztők pontosan tudják, hogyan kell ezt csinálni: ne most nézzük át a fagyasztónk tartalmát, ne tegyünk oda egy gyors mosást reggel és ne a staycation idejére szorítsuk be a jogosítványunk meghosszabbítását. A digitális detox viszont jó ötlet lehet: kapcsoljuk ki a telefonunkat, feledkezzünk el a közösségi médiáról, így még akaratlanul sem hasonlítjuk össze a saját nyaralásunkat a mások által feltöltött fotókkal. 

Bár a holistay-t a pihenésnek kell szentelni, ez nem jelenti azt, hogy ne sportolhatnánk: a mozgás stresszcsökkentő hatású, így jót tehet a testünknek és a lelkünknek egyaránt. Ne most kezdjünk el edzeni az őszi félmaratonra, hanem a szórakozást állítsuk a középpontba: mi lenne, ha kipróbálnánk egy jógaórát a közeli edzőteremben? És ha visszarepülnénk az időben, és tollaslabdáznánk a barátainkkal vagy a családdal? Szervezhetünk focimeccset is, és most kivételesen ne koncentráljunk a szabályokra vagy a nyerésre: csak érezzük jól magunkat, ennyi az egész. A sportolást piknikkel is egybeköthetjük, így a mozgás végeztével mindenki elnyeri méltó jutalmát. Ha nem szeretnénk előtte sokat a konyhában robotolni, akkor kérjük meg minden ismerősünket, hogy hozzon valami finomságot. 

A főzésben jeleskedőknek a staycation alkalmat jelenthet arra is, hogy részt vegyenek egy rövidebb főzőtanfolyamon. Ha viszont szeretnénk otthon megadni a módját, akkor készítsünk többfogásos luxusvacsorát a barátaink segítségével, amit utána a kertben, egy pohár borral fogyaszthatunk el. Ha ennél kevesebb előkészületet jelentő programra vágyunk, akkor csak készítsünk egy nagy tál popcornt, egy kancsó limonádét és indulhat a maratoni mozizás! Nincs stresszes szervezés, időbeosztás, végre arra is juthat időnk, hogy felvegyük a kapcsolatot az elhanyagolt barátokkal, sőt, még a kisállataink elhelyezését sem kell megoldanunk és őket is bevonhatjuk a staycation idején szervezett szórakozásokba. 

Ha év közben sok időt töltünk társaságban, akkor most megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy egyedül töltsünk el egy wellness napot a fürdőszobában: elő az illatos habfürdővel, a fürdősóval, és készítsünk be egy jó könyvet, illetve egy csésze zöldteát is a kád mellé. Állítsunk össze egy relaxációs dallistát – ennek majd az év többi napján is hasznát vehetjük. Most végre arra is juthat idő, hogy meditáljunk, vagy hogy minden reggel az uszodában indítsuk a napot. 

A klasszikusabb nyaralás-élményt keresők is élvezhetnek egy holistay-t: mi lenne, ha más szemmel néznénk a lakhelyünkre, és ellátogatnánk végre az összes múzeumba és kiállításra, ami egy turistát érdekelne? Egy egyszerű sétából is kihozhatjuk a maximumot: milyen hangokat hallunk az utcán? Milyen az épületek homlokzata? Milyen szobrok vannak az utcán és milyen növényeket ültettek a közeli parkba? Figyeljünk meg minden kis részletet, nézzünk utána az egyes épületek, utcák történetének. Mivel nem kell drága hotelekre költenünk, így engedjünk meg magunknak egy finom vacsorát egy eddig soha nem próbált étteremben: így is utazhatunk ám távoli tájakra, elég egy egzotikus ázsiai éttermet választani. 

 

Forrás: