Palesztina-párti tüntetések az európai egyetemeken

Kapun Kívül 2024.06.03. Rácz Gergely Barnabás

Az Egyesült Államokon túl már Európa-szerte is egyre több helyen demonstrálnak az egyetemi hallgatók Palesztina mellett, amit a hatóságok nem néznek jó szemmel. Sok helyen rendőrségi beavatkozás kellett a tömeg feloszlatásához.

Európa lett a Palesztina melletti diáktüntetések új központja, amelyek április közepén indultak az amerikai Columbia Egyetemen. Eddig több mint 2500 embert vettek őrizetbe a tiltakozások során, amelyekbe a rendőrség a kormányzat kérésére avatkozott be számos amerikai egyetemen. A világ egyetemeinek hallgatói összegyűlnek a kampuszaikon, hogy támogassák a Columbia Egyetemen kezdődő demonstrációkat, és tiltakozzanak Izrael gázai támadásai ellen. Az európai országokban folytatódtak az egyetemi tiltakozások, miután Izrael úgy döntött, hogy folytatja rafahi támadásait, miután a Hamász bejelentette, hogy beleegyezett a tűzszüneti javaslatokba.

Finnország

Palesztina-párti demonstrációkat tartottak a Helsinki Egyetemen. A hallgatók, akik azt követelték, hogy az egyetem adminisztrációja mondjon fel minden diákcsere-szerződést és kutatási együttműködést az izraeli oktatási intézményekkel, bejelentették, hogy a kapcsolatok megszakításáig folytatják tiltakozásukat.

Dánia

A Koppenhágai Egyetem hallgatói, akik arra reagáltak, hogy a rendőrség feloszlatta a tüntetéseket a Dél-Kaliforniai Egyetemen, táborokat állítottak fel, hogy kifejezzék szolidaritásukat. A Dél-Kaliforniai Egyetemen a rendőrség eltávolította a Palesztinát támogató diákokat, és eltávolította a Gázai Szolidaritási Tábort az egyetemről.

Egyesült Királyság

Tovább folytatódnak a tiltakozások az angliai Oxford, Cambridge, University College London (UCL), Newcastle, Sheffield, Warwick, Birmingham, Liverpool és Manchester egyetemein.

A Newcastle Egyetemen mintegy 50 hallgató részvételével zajló tiltakozások során az egyetemet felszólították, hogy szakítsa meg kapcsolatait Izraellel. Rishi Sunak miniszterelnök emellett reagált a Palesztina mellett, az ország egyetemein zajló tiltakozásokra, és azt mondta, hogy az egyetemeken élő kisebbségek egy csoportja hatással van más diákok oktatására és életére.

Spanyolország

A Spanyol Egyetemek Rektorainak Konferenciáján (CRUE) úgy döntöttek, hogy megszakítják a kapcsolatokat a békét nem támogató izraeli oktatási intézményekkel.

“Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy felülvizsgáljuk, és adott esetben felfüggesszük az olyan izraeli egyetemekkel és kutatóközpontokkal kötött együttműködési megállapodásokat, amelyek nem fejezik ki a béke és a nemzetközi humanitárius jog betartása iránti szilárd elkötelezettséget” – áll a CRUE közleményében.

A professzorok és az egyetemi adminisztráció is támogatják a hallgatókat a folyamatos tiltakozásokban Spanyolország más régióiban, például Baszkföldön, Navarrában, Aragóniában, Andalúziában és Katalóniában.

Április 29-én tiltakozásba kezdtek a Valenciai Egyetemen is.

Svájc

A genfi ​​és a lausanne-i egyetemeken folytatódnak a tüntetések, hogy elítéljék Izrael gázai támadásait, és támogassák az Egyesült Államok és Európa egyetemein a Palesztina-párti tüntetéseket. Megszakítás nélkül folytatódnak a palesztinpárti tüntetések, amelyek május 2-án kezdődtek a Lausanne-i Egyetemen, május 7-én pedig a Genfi Egyetemen.

A több száz diák és oktató részvételével zajló tiltakozások miatt az egyetem adminisztrációja várhatóan határozott álláspontot foglal el az izraeli intézmények tudományos bojkottjával kapcsolatban.

Ausztria

A diákok folyamatosan tiltakoztak, miközben a rendőrség éjszaka erőszakkal véget vetett a Palesztina melletti demonstrációnak a Bécsi Egyetemen. Reakcióként békés tüntetés szerveződött az egyetem melletti templomnál.

Hollandia

A demonstrációk május 6-án kezdődtek az Amszterdami Egyetemen, amelyhez később az Utrechti Egyetem hallgatói is csatlakoztak. Több ezer tüntető gyűlt össze az Amszterdami Egyetem Roeterseiland kampuszán, és vonultak az egyetemről a városközpontba, amit a rendőrség végül feloszlatott.

A demonstrálók olyan háborúellenes jelszavakat skandáltak, mint hogy „állítsuk meg a megszállást!”, „Amszterdam nemet mond a népirtásra” és „az egyesült népet soha nem fogják legyőzni”.

Franciaország

Párizsban a rendőrcsapatok könnygázt használtak a Sorbonne Egyetem előtt összegyűlt palesztinbarát diákok ellen, akik letáboroztak az intézmény előadótermében, és azt követelték, hogy az egyetem adminisztrációja vessen véget a partnerségnek azokkal az egyetemekkel és cégekkel, amelyek hozzájárultak a gázai népirtáshoz.

A diákok olyan szlogeneket skandáltak, mint hogy “jólét, mindannyian veled vagyunk”, “mindannyian Gáza gyermekei vagyunk” és “Algéria győzött, Palesztina is győzni fog”, és azonnali tűzszünetet követeltek Gázában.

A rendőrök könnygázt használtak, és ellökték a hallgatókat az egyetem bejáratától. A rendőrök behatoltak az egyetemre, és erőszakkal eltávolították az előadóteremben tiltakozó hallgatókat.