Olimpia XIV – golf, íjászat, sportlövészet, strandröplabda: Ahol a pontosság könnyen aranyat érhet

Sport 2024.06.03. Tóth Krisztián

Ahogy közeledik a nyár és fogynak a még megszerezhető kvóták mind tisztábban látszik, hogy kikért szoríthatunk a XXXIII. nyári olimpiai játékokon. Felvezető cikksorozatunkban bemutatjuk az olimpiai sportágakat, kicsit visszatekintünk Tokióra és megpróbáljuk kitalálni mire számíthatunk Párizsban.

Golf

Bemutatkozás: 1900 – Párizs

Éremosztó számok Párizsban: 2 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (május 22-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: Ritkán látható, 7 golfozó között lezajló hirtelenhalál döntött a bronzéremről, aminek a végén a kínai tajpeji Pan Cheng-tsung szerezte meg a bronzérmet, miután a negyedik lyukon kiejtette utolsó állva maradt vetélytársát, az amerikai Collin Morikawat.

Párizsi kisokos: A PGA Tourral ellentétben az olimpiai golfversenyen nincsen ’cut’ a második játéknap végén, így mind a 60 kvótát szerzett sportolónak négy napja van megmutatni, hogy a ’Le Golf National’ pályán ő a legjobb. A kvalifikáció egyébként roppant egyszerű. Az Nemzetközi Golf Szövetség (IGF) június.17-én záródó ranglistáján a 60 legjobb között kell lennie annak, aki indulni szeretne az olimpián. A golf bizonyosan az egyik legkiszámíthatatlanabb sportág, ahol a topjátékosok mellett könnyen találni legalább 10-15 nevet, akinek győzelme nem okoz túl nagy meglepetést. Érdekesség, hogy a jelenlegi ranglista alapján sem a férfi, sem pedig a női verseny tokiói ezüstérmese nem lesz ott Franciaországban, míg a britek a 11-szeres PGA Torna győztes és korábbi olimpiai bajnok Justin Rose esetleges távolléte miatt izgulhatnak.

Jósda: Három éve az amerikaiak mindkét aranyérmet elhozták, ezúttal azonban hoppon maradnak, miután a férfi tornán a spanyol Jon Rahm, a női tornán pedig a kínai Yin Rouning bizonyul a legjobbnak.

Íjászat

Bemutatkozás: 1900 – Párizs

Éremosztó számok Párizsban: 5 db

Magyar örökmérleg: 0-0-0

Magyar indulók Párizsban (május 22-ig): 0 fő

Emlékek Tokióból: A koreai An San mindent megnyert, amit egy olimpia alatt lehetséges. Kezdésként olimpiai rekorddal nyerte a nők rangsoroló körét, majd sorozatban szállította az olimpiai bajnoki címeket egyéniben, csapatban végül pedig vegyes csapatban.

Párizsi kisokos: Mind az íjászatra, mind a később bemutatásra kerülő sportlövészetre igaz, hogy a közvetíthetőségből fakadó nehézségek ellenére maximalizálni tudják az izgalmakat. Az íjászat egyéni küzdelmei során a sportolóknak szemtől szemben kell bizonyítaniuk, hogy ők céloznak pontosabban. Minden fordulóban mindkét íjász 3-szor lő a 70 méterre található céltáblára. Aki több pontot szerez az megnyeri a kört és két ponttal gazdagodik. Döntetlen esetén mindkét sportoló kap 1-1 egységet, a párharcot pedig az nyeri, aki előbb szerez 7 pontot. Általánosságban a dél-koreai íjászok mondhatók a legerősebbnek, azonban a lebonyolításból adódó rövidség miatt korántsem lehet előre odaadni nekik az aranyérmeket. Olyannyira nem, hogy a tavalyi VB-n egyetlen dél-koreai sem állhatott dobóra egyéniben…

Jósda: A török Mate Gazoz tovább írja a tündérmesét, miután ő lesz az olimpia történelmében az első íjász, akinek sikerül megvédenie egyéniben szerzett olimpiai bajnoki címét.

Sportlövészet

Bemutatkozás: 1896 – Athén

Éremosztó számok Párizsban: 15 db

Magyar örökmérleg: 7-3-7

Magyar indulók Párizsban (május 22-ig): 4 fő (2 férfi, 2 nő)

Emlékek Tokióból: A san marinói színekben versenyző Alessandra Perilli július. 29-én megszerzi országa első olimpiai érmét, miután a harmadik helyen végez a női trap döntőjében. Érdekesség, hogy az olimpiák történelmében eddig érem nélküli miniállam további két érmes helyezéssel gazdagodott a későbbiekben.

Párizsi kisokos: Sok más sportághoz hasonlóan a sportlövészet programjába is belenyúltak a nemi egyenjogúság jegyében. Ennek következtében új vegyes számot emeltek a sportág programjába, valamint egyenlő arányban elosztva 340 főre korlátozták az indulók létszámát. Emellett változtattak a döntők lebonyolításán is, amit a sportágat követő nézők a különböző világ – és kontinensviadalokon már megismerhettek. Az új szabályrendszer szerint versenyszámtól függően változik a döntők lebonyolítása, az azonban általánosságban elmondható, hogy eliminációs jellegűek, vagyis bizonyos lövésszám után a legkevesebb ponttal rendelkező versenyző kiesik.  A sportág kvalifikációs rendszerének különlegessége, hogy a sportolók nem maguknak, hanem a nemzetüknek szerzik a kvótát, így egyelőre még a magyar csapat névsora sem ismert. Induljon bármelyik sportlövőnk az egyes versenyszámokban, az biztos, hogy reálisan a döntős és pontszerzős helyekért lehetnek harcban, míg az éremhez egyértelműen bravúrra lesz szükség.

Jósda: Hiába a jelenlegi legnagyobb létszámú küldöttség, az indiai sportlövők mindössze egy bronzérmet szereznek Párizsban, azok után, hogy a tavalyi VB-n nem kevesebb mint hat aranyat gyűjtöttek.

Strandröplabda

Bemutatkozás: 1996 – Atlanta; Éremosztó számok Párizsban: 2 db; Magyar örökmérleg: 0-0-0; Magyar indulók Párizsban (május.22-ig): 0 páros

Emlékek Tokióból: Bár a Kravcenoka – Graudina lett páros végül lemaradt az érmekről, az egyenes kiesés fázisban bemutatott menetelésük így is a sportág legemlékezetesebbje volt.

Párizsi kisokos: Talán valamelyest meglepő módon a strandfoci és strandkézi még csak szóba se nagyon kerül, mint lehetséges olimpiai sportág, miközben a strandröplabda most már szűk 30 éve kirobbanthatatlan a körforgásából. Köszönhető mindez a fordulatos és látványos mérkőzéseknek, valamint a különösen nemzetközi élmezőnynek. Bár az idei névsor még nem ismert, három évvel ezelőtt a férfi tornán 13, a női tornán pedig 11 különböző nemzet párosa jutott el a nyolcaddöntőig. A mostani olimpiai ciklus világversenyei alapján nem kérdés, hogy ezúttal is hasonlóan változatos lesz a felhozatal és arra is jó esély van, hogy új országok, például a svédek vagy a csehek is belépjenek a sportági aranyérmesek táborába.

Jósda: Újra régi fényükben tündökölnek a brazil strandröplabdázók, akik a Solberg- Carvalhaes páros révén 20 év után szereznek ismét aranyérmet a férfi tornán.