Legyetek jók, ha tudtok!

BME körkép 2024.06.06. Fiam Noémi Norina
Fotó: Molnár Miklós
Ez a család is megpróbálta. Megpróbálták a gyerekek, az anya is, a papa is. Boldogok akartak lenni, mindenki máshogy, de a cél közös volt. Volt, aki hamar belátta, hogy ez nem megy, de volt, aki mindennap reménykedett. Azonban a bántalmazás, a szeretet és kimutatásának hiánya akkora testet öltött, ami mellett ez a küldetés már nem teljesíthető ép ésszel.

 

Április 11-én volt a BOJZ ősbemutatója a Szkénében. A premiert megelőző márciusi Színházak Éjszakáján lehetőségünk nyílt arra, hogy betekintsünk a Somorjai Réka által írt Staféta-nyertes előadás kulisszái mögé. Így minden adott volt ahhoz, hogy a Dohy Balázs által rendezett darab beteljesítse a mindenkiben ott bujkáló katarzis-vágyat. És a következő 60 perc tényleg ezt tartogatta.

Két fiú, Heine (Erdős Lili) és bátyja Gábor (Urbán Richárd), akik egy olyan anya gyermekei, akinek az idő múlásával hangsúlyosabb prioritássá válik az alkohol (és tulajdonképpen minden), mint a nevelés. Az, hogy ez a romlás mikortól állapítható meg, a gyermekei személyiségében is tökéletesen visszatükröződik. Gábor már tisztábban látja a helyzetet, nem remél sokat, azonban Heine, akinek jellemfejlődése még félúton se jár, mélyebb és fájdalmasabb sebekkel vág neki az életnek. Tetten érhető minden, ami a családi szeretet hiányából fakad. Angyalka (Szalontay Tünde) azonban próbálkozik az anyasággal, és mivel áldozat, nehezen hibáztatható. Rosszkor jöttek a gyerekek, bár valószínű, hogy számára sose jöttek volna jókor. Ám ebben a történetben meg kell birkóznia mindezzel. Az alkohol és az elhanyagolás, a férfi, akinek nőként meg kell felelni, visszafordíthatatlanul bosszulják meg magukat a következő generáción keresztül. Papa (Hajduk Károly) sikeresen magába bolondítja Angyalkát, szerelmük gyakran tűnik nevetségesnek, de az alkohol mámora sokszor megszépíti a józanon biztos, hogy kínosnak ható közös pillanatokat. A gyerekek érzelmi bántalmazása mellett, megjelenik a fizikai abúzus is. A pofonokat, amik elcsattannak, olyan kiélezett hangeffektus kíséri, amit a közönség szeme láttára, a színpadon hoznak létre, és amitől minden néző karján végigfut a hideg. Tóth Barnabás sound designer ügyel az apró megmoccanások kihangosítására, amik erőteljes mozgatórugói az előadásnak. A család tagjain kívül Big D (Berta Csongor) az, aki szintén megszenvedi az életet, de legalább Gábor barátjaként. A kapcsolat köztük szoros, de a körülményeikből fakadóan agresszívak egymással és a közös hangot sem találják meg mindig. Ám kötelékük megbonthatatlan, és úgy tűnik, a vér sem elég ahhoz, hogy szövetségük bővüljön…

 

Az előadás legközelebb – és a tanévben utoljára – június 10-én látható a BME K épület 2. emeletén, a Szkéné Színházban. BME diákigazolvánnyal minden előadás 50% kedvezménnyel látogatható! 

 

Angyalka: Szalontay Tünde

Papa: Hajduk Károly

Heine: Erdős Lili eh.

Gábor: Urbán Richárd

Big D: Berta Csongor

dramaturg – Varga Zsófia

látvány – Izsák Lili, Tyler Szonja

sound designer – Tóth Barnabás 

rendezőasszisztens – Dimitrov Nikoleta

produkciós vezető – Mayer Dániel

rendező – Dohy Balázs