Így színészkedtek ti

BME körkép 2024.06.08. frissítve Fiam Noémi Norina
Fotó: Puskel Zsolt

A Hol a színészünk? nem foglalkozik a címben megfogalmazott kérdéssel. Pontosabban megválaszolja: előttünk áll 5 olyan ember, akik kétségkívül erre a hivatásra születtek, és az, amire nincs jó válasz, az inkább lehetne a Miért vagyok még színész? kérdés.

A Szkéné Színházban 2022. áprilisa óta futó darabban a színház világának problémái törnek felszínre, a színészek küzdelmes napjainak bemutatása akár úgy is érződhet, mintha kulisszatitkokat ismernénk meg a háttérben ténylegesen zajló munkafolyamatokról. Hiszen nem tűnik karakteridegennek egy-egy olyan mondat a színészek szájából, hogy „én ezt így nem csinálom, ne haragudjatok”, de a „meghívsz egy sörre?” is bizonyosan a mesterség velejáró kérdése. A szereplők azonban nem csak kétségbeesett színészeket alakítanak; ahogy a való életben is, a darabban is több fronton kell teljesíteniük. Lesznek ők keresztény kismalacok, csigák, akik üzletemberek, és ha nem lenne elég az állatokból, a vízilovak is kitüntetett szerephez jutnak majd…

 

Ha ezek után azt mondjuk, hogy néha egy állatkertben érezzük magunk, talán nem is túlzunk. Ehhez az érzéshez járul hozzá a színészekkel gyakran vadul, embertelenül bánó rendezők, akik amilyen magas elvárásokat állítanak fel színeszeik számára, annál kevesebb empátiával viselkednek velük szemben.

Sok jelenetet kell befogadnunk és megértenünk, gyorsan változnak a helyszínek és a karakterek mentalitásai is. A nézőtér a játékidő jelentős részét végigneveti, így megfordul az ember agyában az, hogy ha lehet kabarét csinálni a színészet mai helyzetéről, akkor annyira mégsem égető a veszély. Azonban van egy másik opció, ami reálisabb: a veszély annyira égető, hogy ha nem nevetünk rajta, akkor beleőrülünk. Az előadás során elhangzó irodalmi utalások könyörtelenül rángatják vissza a közönséget a valóságba, hiszen úgy lettek kiválogatva, hogy a színészek által megteremtett és fenntartott kabaré hangulatot tökéletesen ellenpontozza egy-egy olyan idézet, miszerint „Aki nem remélt semmit, nem eshetik kétségbe soha” (Julius Caesar), vagy éppen a „Tragédiának nézed? nézd legott Komédiának, s múlattatni fog” sor Madách Imre tollából. 

 

Színészeink játékát nézve minden kétségünk szertefoszlik azt illetően, hogy a jelenlegi nehéz helyzetük az előadásaik minőségén is látszódna. A Szkénében az évadban utoljára június 12-én láthatjuk az előadást, BME-s diákigazolvánnyal 50% kedvezménnyel, így garantált a feltöltődés a vizsgaidőszak közben. Ha nem vagy hallgató, akkor se csüggedj, mert most diákigazolvány nélkül is jár 30% kedvezmény a jegyekre!

 

Katona László

Kovács Krisztián

Mucsi Zoltán

Scherer Péter

Kovács Lehet / Ujvári Bors

díszlettervező: Kuti Letícia

jelmeztervező: Kuti Letícia

elhatárolódik: Gyulay Eszter

fény: Mervel Miklós

hang: Molnár Péter

a rendező munkatársa: Szőnyi Franciska

rendező: Tárnoki Márk