Élmények az olasz csizma alatt: Szicília

Magazin 2024.11.14. Jónás Dávid

Egy október végi napon indultunk reggel 6 órakor a Liszt Ferenc repülőtérről Catania városába, szerencsére időben érkezett a gépünk, mindenféle komplikációktól mentesen. Cataniában várt minket az utazás szervezője, illetve a transzfer. Elsőként az Etnát vettük célba. Bár Szicíliában nem gyakori a felhős idő, nekünk sikerült kifogni egy ilyen időszakot, ami kicsit rontotta kilátást. 2000 méter magasságig tudtunk felmenni autóval, ahonnan gyalogosan megközelíthető volt két inaktív kráter, illetve lehetőség lett volna egy felvonóval még 500 métert menni a csúcs fele, de mi nem terveztünk ilyen hosszú időre, szóval csak a két krátert vizsgáltuk meg, és lestük az alkalmat, hogy az erős szél hátha teremt számunkra egy kis lehetőséget gyönyörködni a panorámában, de nem jártunk túl sok szerencsével. 

Ezt követően folytattuk utunkat a szállás felé, egy Marina di Modica nevű tengerparti településre Szicília déli részén. Elfoglaltuk az apartmanokat, majd a délutánunk és a következő két nap szabad program volt. Az apartmantól 15 perc sétára feküdt tengerpart, amely egy sziklás szakasszal indult, majd pedig a városközponthoz közeledve hatalmas homokos part tárul a szemünk el, amit jóformán teljesen üresen találtunk. Az első estét egy nagyszerű pizzával zártuk a városközpont egy hangulatos éttermében. 

Második napunk strandolással telt. A reggeli kávézás után megindultunk a tengerpartra. Az idő kellemes 22-23 fok környékén mozgott, és hasonlóan a víz hőfoka is. Köszönhetően az erős szélnek nagy hullámok kísérték a fürdőzésünket, és nehezítették a frizbizést. Bár a hőmérséklet nem volt túl magas, délhez közeledve még mindig iszonyatos ereje volt a napnak, többen megpirultak, szóval erre érdemes úgy is figyelni, ha ilyen későn látogat az ember Szicíliába. A nap további része pihenéssel és kulináris élmények begyűjtésével telt. 

Következő nap délutánján hirtelen felindulásból meglátogattuk Modica óvárosát, ami nagyjából 45 percre feküdt a szállásunktól. Szűk utcák, macskaköves utak, épületek egymás hegyén hátán, az igazi szicíliai barokk kisváros élménye, és a tengerparthoz hasonlóan rendkívül kevés ember, ami sokkal élvezetesebbé tette a felfedezésünket. A város egy völgybe épült, így két oldalról csodálhattuk a panorámát, illetve a város szívében található katedrális harangtornyába két euró fejében felmászhattunk, hogy egészében szemlélhessük a várost. 

Negyedik napi program célállomása Szirakúza óvárosa, Ortigia volt. Reggeli utazás után a piacon áthaladva megérkeztünk Szirakúza leghíresebb szendvicsezőjébe, a Caseificio Borderi-be reggelizni. Isteni szendvicseket készítenek a legjobb és legfrissebb alapanyagokból, feltétlen érdemes kipróbálni mindenkinek, bár a főszezonban az akár 1-2 órájába is kerülhet az embernek, elvileg olyan hosszú sorok szoktak kígyózni az ételre várva. Ezt követően végigjártuk az óvárost, amely számos látnivalóval várja a látogatókat, mint a dóm és az előtte lévő hatalmas tér, és nem utolsó sorban a sziget végén található édesvízi kút, Aretusa. Lehetőségünk volt ezen kívül körbehajózni a szigetet, és a tengerről megtekinteni a városképet, valamint bemerészkedni a part menti barlangokba. 

Utolsó nap borkóstoláson vettünk részt, amihez nem tudok sokat mesélni, mert nem értek hozzá, és nem is kifejezetten szeretem, de a csoport többi tagja több üveggel is vásárolt, szóval aki erre nyitott, feltétlen ajánlott megpróbálni a szicíliai borokat, különösképpen az Etna lábán termesztett szőlőből készülteket. A napot Ragusa városnézéssel zártuk, ami egy Modica közelében lévő és ahhoz nagyon hasonló város. Itt szintén érdemes megnézni az óvárost, illetve annak a szélén található kertet, a Gardino Ibleo-t. 

A szállás 5 éjszakára és a tervezett programok 400 euróba kerültek, illetve a repülőjegy két kézipoggyásszal nagyjából 60 ezer forintra jött ki. Az éttermi árakat nem éreztük sokkal drágábbnak, mint mondjuk amivel Budapesten lehet találkozni. 20-30 euróból bőségesen ki lehet gazdálkodni egy-egy étkezést, de egy jó pizzát akár 10 euróért is kaphatunk. 

Szicília gyönyörű sziget, az olaszos konyha és vendégszeretet minden élményével együtt. Feltételen ajánlom mindenkinek, aki elmerülne a mediterrán életérzésben. Ha pedig szeretnénk elkerülni a turista-tömegeket, bátran ajánlom a késő őszi időpontokat, az idő és a víz még mindig kellemes, viszont lényegesen kevesebb az ember.