Karácsony mindenkinek: Ünnepi ízek mentes változatban
MagazinManapság egyre többünknek kell nap mint nap szembenéznie az ételallergiák és intoleranciák kellemetlen következményeivel és korlátozásaival. A modern konyha lehetőségei révén azonban már egy teljes karácsonyi menüt el lehet készíteni kizárólag olyan összetevők felhasználásával, amelyek egyetlen allergiásnak sem fognak problémát okozni. Ha kíváncsi vagy, hogy idén az ünnepek alatt miképpen érheted el, hogy egyetlen ételallergiás családtagod se éhezzen a karácsonyi asztal mellett, tarts velünk!
Reggeli bőségtál
Olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a karácsonyi étkezés nem csupán a laktató vacsoráról szól, hanem a könnyed és ízletes reggeliről is. Az ételintoleranciával küzdők azonban már a reggeli során is kihívásokkal szembesülhetnek. Sokunk talán el sem tudja képzelni a nap első étkezését pékáruk fogyasztása nélkül. A gluténérzékenyek számára azonban bonyolultabb a pékáruszerzés folyamata annál, hogy leemeli az első fehér kenyeret a sarki közért polcáról. A boltban kapható mentes kenyerek javarészt kizárólag sokkal kisebb kiszerelésben kaphatóak, mint a búzalisztből készült társaik, illetve jóval drágábbak is. Mindemellett a legtöbbük tartalmaz szójafehérjét is, melyet szintén nem fogyaszthat sok ételintoleranciával küzdő. Tehát az allergiások számára a pékáruk vásárlása nem jelent hosszú távú megoldást a reggeli étkezések rendezésére. Azonban a vásárláson túl is van megoldás a mentes pékáruk előteremtésére. Mindössze öt összetevő összekeverésével már finom mentes kenyeret alkothatunk otthon is. Ezek a hozzávalók a gluténmentes liszt, a víz, az élesztő, a só és az olaj. Ha saját kenyeret sütsz, pontosan tudod, hogy mi van benne, így biztos lehetsz benne, hogy tartósítószermentes lesz, illetve akkora adagot csinálsz belőle, amekkorát csak szeretnél. Egyetlen hátránya az, hogy a gluténmentes liszt lényegesen drágább, mint az egyszerű búzaliszt, de hosszú távon olcsóbb és praktikusabb is a házi kenyér, mint a bolti verziók. Liszt gyanánt vehetünk egyszerű gluténmentes kenyérlisztet, lenmaglisztet, rizslisztet, kukoricalisztet, tefflisztet (afrikai gabona), hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, csicseriborsólisztet, kókuszlisztet, vagy akár tökmaglisztet is. Karácsonykor emellé tálalhatunk különféle mentes felvágottakat, friss zöldségeket, vegán sajtokat, vagy akár vegán majonézt is. Vegán sajtot manapság már tömbös és szeletelt formában is lehet vásárolni, számos különböző ízesítésben – vehetünk például cheddar, mozzarella, trappista vagy akár görög fehér sajt ízesítésű vegán sajtot is. Ezek alapja legtöbbször az ivóvíz, és valamilyen növényi olaj (shea, kókusz). Ha a vendégünk nem kedveli a vegán sajtot, de a majonézt igen, vásárolhatunk neki vegán majonézt is, ami nem tartalmaz tojást. A reggeli alkalmával felszeletelhetjük, illetve megpiríthatjuk a pékárut, majd a sajtokat, a zöldségeket és a felvágottakat elrendezhetjük egy nagy tálon. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni az étkezést, a majonézt akár kis tálkákban, fűszerekkel ízesítve is felszolgálhatjuk. Díszítésnek használhatunk vitamindús gyümölcsöket is, például narancskarikákat.
Mentes leves
Ha valami különleges előétellel szeretnénk meglepni a hozzátartozóinkat, készíthetünk például sült sütőtökkrémlevest pirított magokkal. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy megpirítunk egy kevés hagymát, pürésítjük a sült sütőtököket, ezeket összekeverjük növényi tejjel és vegán krémmel, végül pedig összefőzzük őket. Ételünket fűszerezhetjük sóval, borssal és szerecsendióval, tálaláskor pedig rászórhatjuk a pirított napraforgó- vagy tökmagokat. Ehhez szerencsére a boltok már széles növényi tejválasztékkal rendelkeznek. Vehetünk például kókuszból, rizsből, zabból, mandulából, szójából, földimogyoróból, kesudióból, kendermagból, lenmagból, quinoából és teffből készült tejet is. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy legtöbbször a drágább, márkás termékek nem nyújtanak sokkal élvezetesebb ízélményt, mint a boltok olcsóbb, sajátmárkás termékei. A vegán krém szintén egy érdekes összetevő, amely a tejszínt hivatott helyettesíteni. Ezek is legtöbbször szója-, vagy növényizsír-, például kókuszzsíralapú termékek.
Mi legyen a főétel?
Főétel gyanánt készíthetünk például gombapaprikást glutén- és tojásmentes tésztával és vegán tejföllel. Ehhez nincs más dolgunk, mint egy kevés hagymát dinsztelni, ahhoz hozzáadni a gombát és a fokhagymát, majd mindezt fűszerezni pirospaprikával, sóval és borssal. Vegán tejföllel selymesíthetjük az eddigi művünket, amelyet később tésztával tálalhatunk. Az említett vegán tejföl, vagy ahogy sokan ismerik, vegaföl szinte minden esetben kókuszolajból készül. Az ételünket magyarosan, nokedlivel nem tudjuk tálalni, mert azt szinte lehetetlen tojás nélkül elkészíteni, de szerencsére a boltokban már glutén- és tojásmentes tészták széles választékával találkozhatunk. Vehetünk például mentes fusillit, spagettit, pennét, orsó tésztát, cérnametéltet, szélesmetéltet, szarvacska tésztát, fodros és kikockát, illetve akár tarhonyát is.
Mit ihatnak az intoleránsok?
Egy gluténérzékennyel rendkívül nehéz ivós buliba menni, vagy akár családi összejövetelt rendezni, ugyanis számára tiltott például a vodka, a sör és a whiskey is. Ugyanakkor gyümölcsalapú italokat fogyaszthat, például bort, pezsgőt, pálinkát, illetve tequilát, gint, cidert vagy ouzot is. Karácsony alkalmával érdemes lehet megpróbálkozni a mentes forralt borral. Ez esetben a minőségi vegán borunkat felforralhatjuk például narancshéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal, édesítőszerrel vagy juharsziruppal is.
Milyen desszertet készítsünk?
Egy ételallergiával küzdő embernek süteményt készíteni még nagyobb kihívás, mint főzni. Hiszen tojás nélkül még piskótát sem lehet sütni. Ugyanakkor ebben az időszakban megpróbálhatunk akár egy karácsonyi klasszikust is testre szabni. Készíthetünk például vegán és gluténmentes bejglit. A tésztáját gluténmentes liszt és vegán margarin felhasználásával tudjuk megalkotni, amit növényi tejjel lazíthatunk. A diós vagy mákos töltelék készülhet a hagyományos módon. Ezt követően a sütőben készre sütjük a bejglijeinket, és imádkozunk, hogy ne repedjen be a tetejük.
Az előbbiekben ismertettünk néhány konkrét tippet, de természetesen számos más mentes karácsonyi menüt össze lehet állítani. Ha az általunk részletezett ajánlatok szimpatikusak voltak, a pontos receptekért érdemes bővebben tájékozódni. Reméljük segítettünk kideríteni, hogy miképpen lehet mindenki előtt finom étel karácsonykor.
Források:
- myprotein.hu/blog/taplalkozas/az-5-legjobb-novenyi-tej/
- idrinks.hu/premium-ital-blog/glutenmentes-alkohol