Az év szaloncukra

Magazin 2024.12.12. Hunfalusy Blanka

Szaloncukor nélkül a karácsony is más. Ahogy az ünnepre készülődés szinte elmaradhatatlan része a csillogó, színes édességek kiválogatása és karácsonyfára aggatása, magához az ünnepi időszakhoz ugyanúgy hozzátartozik a szaloncukrok levadászása a fáról, amíg aztán rejtélyes módon csak üres papírok maradnak utánuk az ágakon. Természetesen gondosan, szaloncukor formára visszaigazítva, még úgy, üresen is. Miért ilyen elengedhetetlen része a karácsonynak a szaloncukor, és milyen újdonságokra számíthatunk 2024-ben a szaloncukor ízek terén? A következő cikkünkben megmutatjuk!

Kókuszos, zselés, karamellás ízektől kezdve a pálinkáson át a robbanócukrosig, ezerféle íz közül válogathatsz idén karácsonykor is a szaloncukrok beszerzésekor. A szaloncukrok íztengerében könnyű elveszni, sokan lehet éppen ezért inkább a jól bevált kedvencekhez ragaszkodnak, míg mások minden évben belevetik magukat az újdonságok kipróbálásába. Az biztos, hogy mindenkinek egy kis támpontot adhat a választáshoz az adventi időszak elején kihirdetett „Év szaloncukra díj”, mely az újdonságok mellett a régi kedvenceket is újraértékeli, és több kategóriában adhat kiindulási alapot ahhoz, hogy mit érdemes az adott évben a fára (vagy a fa mellé) helyezni. 

Egy kis szaloncukor-történet

A szaloncukor, mint édesség eredetileg a 14-15. századi Franciaországból származik, változatai a mai napig sok országban megtalálhatóak. Miért számítjuk mégis hazai különlegességnek? A titok a tálalásban rejlik. Egyik másik nemzet sem csomagolja díszes papírba az édességet azzal a szándékkal, hogy aztán felaggassa őket egy fára. A színes, rojtos csomagolást bár szintén a franciákhoz vezetik vissza, ma már ha nemzetközi karácsonyi vásáron, becsomagolt szaloncukorral találkozol, az nagy eséllyel magyar exportáru lesz. Magyarországon a szaloncukor egyébként a 19. század második felében jelent meg (nem sokkal a karácsonyfa szokásának átvétele után), elsőként a Stühmer és a Gerbeaud-ház forgalmazásában. A Stühmer pedig a 19. század második fele óta töretlen sikereket ér el a szaloncukor-készítés világában, hiszen 2024-ben a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukrát választották az év szaloncukrának. 

Az Év Szaloncukra díj 

Az „Év szaloncukra” díj egy civil kezdeményezés, mely során immár ötödik éve, minden adventi időszak elejére, több száz szaloncukor közül választják ki a legjobbakat, és nyújtanak támogatást több kategóriában, hogy milyen ízeket érdemes mindenképpen a karácsonyi ünnep részévé választani. A hivatalos cím kiosztása mellett idén szakmai, gyermekek kedvence, az év új íze, illetve az „ízek versenye” kategóriákban avattak győzteseket (ezek évről-évre változhatnak az aktuális trendektől függően, idén például nem volt legjobb vegán szaloncukor avatva).

Az idei év szaloncukra, ahogy már említettük a Stühmer körtezselés-muskotályos különlegessége lett, mely már 2022-től kezdve folyamatosan dobogós eredményt ért el, évről-évre fellépkedve a harmadik helyről egészen az elsőig (reméljük a szaloncukron javítottak valamit és nem a választék lett rosszabb…). Kóstolót a Stühmertől tudtok vásárolni 3300 ft/doboz (225g) áron. Elnézve hosszan tartó sikerét, talán még azoknak is megéri kipróbálni, akik jobban szeretnek inkább a bevált kedvenceikhez ragaszkodni.

Az 2024-es év szaloncukrai:

  • Év szaloncukra: maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukor
  • Szakmai kategória: gyulai Kézműves Cukrászda bailey’s kávés szaloncukor
  • Legjobb zselés szaloncukor: Szamos feketeribizlis zselés szaloncukor
  • Sós-karamellás íz kategória: kiskunlacházi Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukor
  • Alkoholos ital-ihletésű szaloncukor kategória: gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukor
  • Desszert-ihletésű szaloncukor kategória: szombathelyi Chocofive szilvás fahéjas szaloncukor
  • Gyerekek kedvence kategória: Chocofive robbanócukros szaloncukor 
  • Év Új íze kategória: orosházi Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukor