Kleen-wear – stílusos kézfertőtlenítés

Technika 2021.03.16. frissítve Pődör Gergő

A vírushelyzet újfent rámutatott a higiénia fontosságára, elsők között a kezek tisztaságára. A körülményekre reagálva a háromfős kleen-wear csapata saját fejlesztéssel állt elő. A BME-s Gerber Gordon gépész-anyagmérnök, Ábrahám Viktória MOME-s designer és Ábrahám Balázs az ELTE, Corvinus és BME tudását is magáénak tudó fejlesztőkkel beszélgettem a régi új kihívásra megalkotott kézfertőtlenítő karkötőjükről.

 

Hogyan alakult ki a csapat?

Gordon: Balázzsal kollégiumi szobatársak voltunk, és több közös projekten is dolgoztunk már korábban. A karkötő ötletét is a jól bevált együttműködéssel kezdtük el, és már az elején csatlakozott hozzánk harmadik tagként Balázs húga, Viktória is. Tehát a csapat családi és baráti alapokon indult.

 

Honnan jött a karkötő ötlete?

Gordon: Balázzsal éppen egy másik projekten dolgoztunk, amikor itthon is megjelent a COVID. Ez eléggé keresztbe tett nekünk, így felhagytunk az akkori terveinkkel és ismét brainstormingba kezdtünk, végül én vetettem fel a kézfertőtlenítő karkötő ötletét.

 

Milyen céllal kezdtétek el a munkát?

Balázs: A célunk az volt, hogy segítsük a vírushelyzetben a védekezést a kézfertőtlenítés népszerűsítésével úgy, hogy egy kényelmes és praktikus eszközt biztosítunk a mindennapokra. Ezt olyan kritériumok egészítették ki, mint a biztonságos viselet, a jó design és a könnyű, hatékony használat.

 

Hogyan osztjátok meg a feladatokat, ki miért felel?

Viktória: Én felelek a designért és megjelenésért, a külső formavilágért, illetve Gordonnal a megvalósíthatóságon dolgoztunk. Emellett én kezelem a social media felületeinket és a honlapot.

Gordon: Elsődlegesen a műszaki tervezésért és termékfunkcionalitásért felelek, továbbá én intézem a gyártás menetét, valamint a logisztikát.

Balázs: Ezalatt én igyekeztem megtervezni a marketing-startégiánkat és az értékesítést.

Menedzselem a folyamatot, valamint kezelem a pénzügyi és jogi teendőket.

 

Meséljetek a fejlesztés folyamatáról!

Gordon: Hosszú utat jártunk be. 2020 áprilisában kezdtük el az ötletelést, majd következett a vázlatok készítése, skiccelgetés. Nem volt egyszerű a dolgunk. Ahogyan azt Balázs is említette, nagyon fontos volt számunkra, hogy a termék ne csak praktikus legyen, hanem esztétikus is, továbbá a gyártástechnológiai korlátokat is figyelembe kellett venni. Nem volt egyszerű összhangot teremteni, de egy hosszú iterációs folyamat után sikerült eljutnunk a végső dizájnig. A fejlesztés során mindvégig szorosan együtt kellett dolgoznunk, így rengetegszer találkoztunk személyesen is az online megbeszélések mellett. A felmerülő problémák megoldásával és a dizájn szabadalmaztatásával jelenleg a tömeggyártás küszöbén állunk.

 

Ez mit jelent pontosan?

Gordon: Most fog elkészülni a fröccsszerszám, amivel csökkenteni tudjuk a gyártási költségeket, és el tudjuk indítani a tömeggyártást.

 

Milyen nehézségekbe ütköztetek a fejlesztés során?

Viktória: Az egyik legnagyobb megoldandó feladat a karkötő üregének a kialakítása volt, ami a fertőtlenítőszert tárolja. A karcsú dizájn mellett fontos volt, hogy elegendő kézfertőtlenítőt tudjon hordozni a termék, továbbá kényelmes legyen a viselete bármilyen tevékenység során.

Gordon: A legtöbb kísérletezést igénylő fázis a karkötő dugó részének kialakítása volt. Gyakorlatilag egy bepattanó kötés, ami lezárja a termék üregét, valamint a kézfertőtlenítő folyadékot adagolja a karkötő megnyomásakor. Elengedhetetlen volt a dugó és a test közötti tömítettség kialakítása, ugyanakkor könnyedén kipattinthatónak kellett lennie a termék újratöltése esetén. Ezen felül jelentős kihívás volt megtervezni a karkötő üreges testét úgy, hogy az egy darabként készüljön fröccsöntéssel, ne legyenek rajta például ragasztási nyomok.

Balázs: A prototípusok előállítása költséges és időigényes feladat volt. Ez megnehezítette a termékminták disztribúcióját és a termékbemutatók megfelelő beosztásának megtervezését.

 

Milyen egyetemi segítséget kaptatok?

Viktória: Kérdés esetén bátran fordulhattam a MOME munkatársaihoz, valamint segítettek, hogy megjelenjen rólunk két cikk, melyek hozzájárulnak, hogy az emberek megismerjenek minket.

Balázs: Elméleti segítséget a BME részéről is kaptunk, és a fejlesztés folyamán nagyon sok olyan tudást hasznosítottunk, amit itt szereztünk, de a fejlesztés végül nem az egyetem keretein belül zajlott.

 

Hol folyt akkor a fejlesztés?

Gordon: Az első fázisok, tehát a vázlatok elkészítése és az ötletek kidolgozása az íróasztalunk fölött történt. A prototípusok elkészítésével, majd a nagyszériás gyártással ezután kerestünk meg cégeket.

 

Milyen technológiával készül a karkötő?

Gordon: Fröccsöntéssel készül, azonban nem volt egyszerű gyártót találni rá. A karkötő testének egybeöntött kialakítása miatt sokan nem vállalták, de végül sikerült olyan céget találni amelyik az igényeinkhez megfelelően elvállalta a termék tömeggyártását.

 

Milyen típusú kézfertőtlenítővel lehet utántölteni a karkötőt?

Gordon: A karkötő gél és folyadék alapú kézfertőtlenítővel is feltölthető. Ezt a rugalmasságot már a kezdetekben leszögeztük, hogy ezzel is széles körben használható terméket tervezzünk.

 

Meddig használható a karkötő egy utántöltéssel?

Viktória: Egy utántöltés átlagosan egy napi használatra elegendő. Azonban ez függ az egyéni használattól, szokásoktól. Bárhogyan is, az utántöltés a nap folyamán tubusból, vagy akár a kihelyezett kézfertőtlenítő adagolókból is egyszerű és gyors.

 

Tervezitek a csapatot létszámban bővíteni?

Balázs: Mindenképpen tervezzük, hiszen már most is rengeteg a feladat. Reméljük nemsokára további kollégákkal bővülhet a projekt.

 

Mely piacokban, régiókban gondolkodtok?

Balázs: Első körben a magyar és az európai uniós piacban gondolkodunk. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások potenciális külföldi disztribútorokkal. Tervezzük a karkötő egyetemi szintű népszerűsítését is, a korlátozások azonban ebben még gátat jelentenek.

 

Hogyan fogadják az ötleteteket?

Balázs: Amikor mesélünk a karkötőről, vagy bemutatjuk a terméket, a legtöbb embert meglepi az ötlet újdonsága. Érdeklődéssel fogadják a karkötőt, és praktikus ötletnek tartják.

Gordon: Ez a pozitív fogadtatás annak is köszönhető, hogy ezen a területen még nem nagy a konkurencia, és a jelenleg piacon lévő karkötőktől a miénk technológiában és dizájnban is egy magasabb színvonalat képvisel.

 

Milyen platformokon mutatkoztatok már be?

Viktória: A közösségi médiában jelen vagyunk Facebookon és Instagramon. Most indult el az előrendelés és a webshopunk is.

 

Hogyan látjátok a termék jövőjét?

Balázs: Úgy gondoljuk, a jelenlegi helyzet felhívta a figyelmet a higiéniára, és így a kézfertőtlenítésre, hiszen a legtöbb kórokozó innen kerül a szervezetünkbe. Szerintünk a Covid elmúltával is velünk marad ez a tendencia, így a fertőtlenítő karkötő használata általánossá válhat.